Figyelmeztetést adtak ki az ország nagy részére

A várható heves zivatarok miatt öt megyére másodfokú, kilenc megyére és a fővárosra pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra. Ebben a tizennégy megyében és a fővárosban jelentős mennyiségű csapadékra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.
MTI, 2014. május 10. szombat, 19:20
Fotó: Napi.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken kárt okozó szél, illetve nagy méretű jég is kísérheti a heves zivatarokat. Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Pest megye, valamint Budapest területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt.
Ugyanerre a tizennégy megyére a várható felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést vasárnapra. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Vasárnap erős hidegfront érkezik északnyugat felől és vonul át az országon. Hatására a Kisalföldön már hajnalban is kialakulhat egy-egy gyenge zivatar.

A legerősebb zivatarok - amelyeket akár 90 kilométer/óra körüli szél, nagyobb méretű jég, felhőszakadás kísérhet - legnagyobb valószínűséggel délutántól a Dél-Dunántúlon, estétől pedig az Alföldön várhatók.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 7-13 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet az ország északi harmadán 16-20, másutt 21-27 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

HOZZÁSZÓLÁSOK