Hétfőn napközben és az éjszaka folyamán túlnyomóan borult lesz az idő, az átmeneti szünet után a nyugati megyékben havazásra, keleten szórványosan esőre kell számítani - fejtette ki Jenki Szilvia. Az Északi-középhegységben havas eső és hó hullhat. Az éjszakai órákban is vegyes halmazállapotú csapadék lesz jellemző. Északon, északnyugaton havazás várható, máshol havas eső, eső és ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kedden napközben a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. Napközben a Dunától keletre még többfelé várható havas eső, eső. Az Északi-középhegységben továbbra is havazás várható. Kedden a Dunántúlon már csak néhol valószínű csapadék, de az hó, havas eső és ónos eső formájában egyaránt hullhat. A szél sokfelé megélénkülhet, megerősödhet, emiatt - főleg az ország középső területein - néhol hófúvásra is számítani kell - mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat hétfőn. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.