Az EKB továbbra is "figyelemmel követi a Magyar Nemzeti Bank részvételét a Budapesti Értéktőzsdében, mivel az értéktőzsde többségi tulajdonának MNBáltali 2015. novemberi megvásárlása még mindig úgy tekinthető, hogy monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat" - írja éves jelentésében az EKB.

Az EKB továbbra is figyelemmel kísért az MNB által 2014-ben és 2015-ben indított több programot - írta a Portfolio. E programok nem kötődtek a monetáris politikához, és potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy a MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

A programok magukban foglaltak egy pénzügyi ismereteket támogató, alapítványokból álló hálózat révén működtetett programot, valamint egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot, amelyet 2018-ban lezártak.

2018-ban a Magyar Nemzeti Bank további intézkedéseket hozott az EKB aggodalmainak enyhítése érdekében. Ugyanakkor, tekintettel nagy számukra, terjedelmükre és méretükre, az EKB továbbra is szoros figyelemmel követi, hogy e műveletek megfelelnek-e a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmának - olvasható a jelentésben.