Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán figyelmeztette követőit egy - munkájukat akadályozó - szabálytalan parkolásról. Ahogy azt a bejegyzésben írták, a rohamkocsit egy 40 év körüli nőhöz riasztották egy V. kerületi lakásba.

A beteget a mentők közel félórás küzdelemmel újraélesztették, az állapotát stabilizálták. Időközben szorosan a kapu elé parkoló személyautó miatt a hordágyon fekvő, eszméletlen beteggel nem tudtak kijutni a mentőautóig, így rendőri és tűzoltói segítséget kértek. Az akadály leküzdése mintegy negyedórás késedelmet okozott.

A portál szerint egyáltalán nem egyszerű a dolga annak, aki tisztában szeretne lenni a parkolási szabályokkal, hiszen a helyi vagy kerületi önkormányzatok mindig külön rendeletben állapítják meg az erre vonatkozó szabályokat. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a főváros egész területén lépéseket tehet a járművekkel kapcsolatban. Vannak különleges esetek, amikor azonban a FÖRI elszállító autóját hívják segítségül olyan területeken is, amely nem tartozik hatáskörébe, hiszen szűk utcákban, nehezebb terepen is helyt áll.

Mi történik, ha rossz helyen parkol?

Ha szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a közösségi közlekedést ilyen esetekben a járművezetők jelzik a BKK Zrt. diszpécserének, akik a jelzést az ilyen esetekre meghatározott protokoll szerint továbbítják a FÖRI részére.

A megkülönböztető fényjelzéssel ellátott szállítógépjármű riasztás esetén kivonul a megadott helyszínre. A kék-lámpás jármű kifejezetten a közösségi közlekedést nagy mértékben akadályozó jármű elszállítására riasztható.

A szabálytalan gépjárműveket minden esetben a Rendészeti Igazgatóság saját telephelyére szállítják, amely a XVI. kerület, Rákosi út 43. szám alatt található. Az elszállítás és a tárolás költségei az elszállított autó tulajdonosát terhelik. Az elszállítás költsége személygépjármű esetén húszezer forint, míg tehergépjármű esetén ez hatvanezer forint.

Ezeken az elszállítási díjakon felül az elkövetett jogsértésért pénzbírságot szabnak ki, vagy eljárást kezdeményezhet az eljáró közterület-felügyelő.

(Így úszhatunk meg egy elbénázott parkolás miatt kapott bírságot.)