Figyelmeztetnek: nemzetközi egyezményt sérthet Magyarország

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) és a Magyar Energia Hivatal (MEH) összevonása súlyosan sértene Magyarország által elfogadott fontos nemzetközi egyezményeket és irányelveket – fogalmazott MTI-hez is eljuttatott közleményében Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetnek igazgatója.
MTI, 2013. január 7. hétfő, 13:09
Fotó: Napi.hu

A nukleáris biztonsági hatóságnak teljes függetlenséget és önállóságot kell biztosítani - szögezte le a szakember, aki annak kapcsán adott hangot véleményének, hogy - mint írja - a nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztés javasolja az OAH, a MEH és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását egyetlen iparszabályozó hatóságba.

"Az Országos Atomenergia Hivatal bevonása egy ilyen hatóságba nemcsak egyszerűen óriási hiba lenne, hanem életveszélyes is. A nukleáris szakmában az első számú szabály, hogy a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez minden más szempont előtt. Márpedig az Energiahivatal feladata az energetikai ipar versenyszabályozása mellett az ellátásbiztonság biztosítása is" - szögezi le Aszódi Attila.

Emlékeztetett arra, hogy Fukushimában a természeti katasztrófa által kiváltott eseményeken túl más okok is közrejátszottak az atomerőmű súlyos balesetében. A japán parlament és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálata szerint is hátráltatta az atomerőmű baleseti helyzetekre való felkészülését a nukleáris hatóság és az ipari igazgatásért, áramellátásért felelős minisztérium összefonódása.

Az itthon javasolt összevonás megvalósítása ezért nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, de - ha a magyar hatósági rendszer elvi hibás - egy új paksi blokk építése is európai ellenállásba ütközhet, folytatja Aszódi, hozzátéve, nagyon bízik abban, hogy "a politikai döntéshozók hajlandóak meghallgatni a szakembereket, és a tervezett változtatást nem hajtják végre".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.08 00:40

Amikor a politikusok nem értik, mi miért van, és olyan, előttük álló akadályoktól akarnak megszabadulni, amik végső soron az ő hátsójukat is védik.
Azért sem, ők jobban tudják! Pfff! :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html