BUX
38240

Figyelmeztette a magyar kormányt a Raiffeisen-vezér - mit szól Matolcsyhoz?

A magyar kormánynak el kellene kerülnie, hogy a bankokat az önkormányzati hitelek kapcsán adósságcsökkentésre (haircut) kérje, hiszen az érintett, immáron nem profitábilis hitelintézeteknek, amelyeket a különadó is sújt, nincs már mozgásterük az ebből fakadó további veszteségek felszívására - vélekedett Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a bécsi Euromoney konferencián a Bloombergnek adott interjúban.

NAPI, 2013. január 16. szerda, 16:23

Stepic a bankszövetség és a kormány között az önkormányzati adósságról zajló tárgyalások kapcsán azt mondta, hogy nem tudja, mi lehet az egyeztetések kimenetele, így nem is tud előrejelzést adni arra vonatkozóan, milyen hatások érhetik a Raiffeisent vagy más bankokat. "Mindössze azt tudjuk ezidáig, hogy első lépésként az ötezer főnél kisebb települések önkormányzatok ügyét rendezte a kormány. Hogy a második, sokkal nagyobb körről hogyan állapodik meg a kabinet, nem ismert, mert az nagymértékben függ attól a belső információtól, amelyllel mi nem rendelkezünk: mennyire kész invesztálni a kormány" - fogalmazott Stepic. A vezérigazgató kételkedik abban, hogy a kormány további adósságelengedést kérhetne a bankszektortól, hiszen "már eddig is többet adtunk, mint amennyink volt".

Ami a magyar gazdasági környezetet illeti, a Raiffeisen-vezér szerint az annyira nehéz számukra, mint a többi bank számára. A társaságnál már látják a tíz éve tartó, a jelenlegi kabinet unortodox kormányzásával megfejelt rossz politikai irányítás következményeit. Stepic szerint a strukturális reformok hiánya miatt nehéz vállalkozást folytatniuk Magyarországon. A magyar piacon a már itt lévő nyugati hátterű cégekkel való üzletelés jelenti a biztonságos kikötőt - vélekedett a vezérigazgató, aki szerint ugyanakkor pozitívum, hogy a kormány már legalább elkezdi a párbeszédet velük, ha banki ügyek kerülnek szóba.

Az MNB elnökváltása kapcsán jelezte, nem minősítené Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, de "amíg Matolcsy a szó legtisztább értelmében az ország érdekeit követi, tökéletes elnöke lesz a nemzeti banknak".