Figyelmeztette Magyarországot az IMF

A Valutaalap budapesti irodavezetője szerint életbevágó a 2010-es hiánycél tartása, ez pedig nem teremt nagy mozgásteret a magyar gazdaság számára az idei deficit terén sem.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 26. szerda, 10:42

Az IMF kész lesz megvitatni az év végén, hogy Magyarország hitelkeretének márciusi lejárata után szükséges lesz-e új keret beállítása. Az ország számára "sokkal olcsóbb" alternatíva lehet az IMF-től és az EU-tól való hitelfelvétel, még a múlt havi sikeres, 1 milliárd eurós nemzetközi kötvénykibocsátás fényében is - mondta Irina Ivasenko, az IMF budapesti irodájának vezetője, hozzátéve: az IMF-keret 70 százalékát már lehívta a kormány, a pénz nagy része azonban az MNB tartalékait erősíti.

Az IMF képviselője megismételte: az IMF arra figyelmezteti Magyarországot, hogy a 2009-es költségvetési hiánycél emelése rossz hatással lehet a gazdaságra. A 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycél emelése megtörheti az elmúlt hónapokban pozitív tendenciát mutató befektetői bizalmat. Ivasenko szerint a 2010-es, 3,8 százalékos hiánycél megtartása létfontosságú, Magyarországnak nincs nagy mozgástere ezen a területen, ha a befektetői bizalmi szint emelkedését fent szeretné tartani. Július végén az éves cél 82,3 százalékát már elérte a deficit, a kormány szerint azonban a negyedik negyedév többlete korrigálhatja majd az értéket - írja a Bloomberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK