Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A komáromi székhelyű Kft. 2011-2012. év között gabonát és takarmányt szerzett be szlovákiai cégektől, majd az árut tovább értékesítette hazai gazdasági társaságok részére, ezzel tetemes összegű bevételre tett szert, emiatt áfafizetési kötelezettsége keletkezett, az importot végző cég áfa levonására nem volt jogosult.

A fizetendő áfát a cég fiktív számlák befogadásával csökkentette jelentéktelen összegűre. A fiktív számlákat négy cég állította ki, amelyek tevékenységét ténylegesen a komáromi vállalkozás ügyvezetője irányította A fiktív számlák alapján úgy tűnt, hogy a négy cég vásárolta a gabonát és takarmányt az európai közösségi értékesítő cégektől, majd azt tovább értékesítette a komáromi Kft-nek.

A komáromi cég ügyvezetője a hamis számlák befogadásával, és az áfa jogosulatlan levonásával 203.382.000,- forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Öt vádlott a fiktív számlákat kibocsátó cégek ügyvezetői különböző összegű áfatartalmú számlák kiállításával segítették elsőrendű és másodrendű vádlottak tevékenységét. A másodrendű vádlott a komáromi Kft. gabonabeszerzéseit intézte, intézkedett, hogy a gabona és takarmány ne a fiktív számlák szerinti cégeknek a nemzetközi fuvarlevélben megjelölt lerakodási helyén, hanem a komáromi Kft belföldi vevőjének telephelyén kerüljön lerakásra.

A ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, úgy a bíróság a komáromi Kft ügyvezetőjét 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 203.382.000,- forint vagyonelkobzásra, a neki bűnsegédként segítséget nyújtó másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat 1 év 8 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, a hatodrendű vádlottat 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre, a hetedrendű vádlottat végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélje.