Financial Times: sajnálatos a nyugdíjrendszer lebontása

"Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több közép-kelet-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".
MTI-Eco, 2011. február 21. hétfő, 10:42
Fotó:

A londoni gazdasági napilap szerint a jelenség "annál is inkább szerencsétlen", mivel ezek az országok elmondhatják, hogy részben az uniós elszámolási szabályok kényszerítették őket ezekre a lépésekre. Az Európai Unió (EU) ugyanis csak kisebb, a probléma gyökeréig nem hatoló kompromisszumra volt hajlandó a nyugdíjreform-költségek elszámolásának kérdésében.

Az EU részéről most már nyilvánvalóan késő az ügy újragondolása, Magyarország és Lengyelország azonban jobban járna, ha megőrizné a második pilléres rendszert, és csak átmenetileg fagyasztaná be az ebbe a rendszerbe irányuló befizetéseket. Az így teremtett mozgásteret a strukturális hiányokat felszámoló tényleges költségvetési reformok végrehajtására használhatnák, majd újraindíthatnák a kötelező tőkealapú rendszereket, és ismét jó példával szolgálhatnának a többi európai ország számára - áll a Financial Times hétfői írásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK