Idén végre összejöhet a magyar felminősítés

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok ciklikus növekedése tavaly valószínűleg tetőzött, de a következő két évben is viszonylag erőteljes, a potenciált meghaladó ütemű marad - áll a Fitch Ratings éves térségi előrejelzésében, amit az MTI szemlézett.
Domokos Erika, 2019. január 25. péntek, 19:55
Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő szerint a térségi gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 2019-2020-ra várható lassulását az euróövezeti növekedés gyengülése, a fokozatos monetáris szigorítás, valamint az EU-folyósítások lehívásának lassuló üteme okozza majd.

A régió gazdaságai így is 2,7 és 4,2 százalék közötti éves átlagos növekedési ütemeket produkálnak a 2020 végéig terjedő időszakban. A feszes munkapiaci helyzet és az általánosságban még mindig ösztönző jellegű szakpolitikai környezet ugyanis serkenti a magánszektor fogyasztását, amely az országcsoport növekedésének fő hajtóereje.

A magyar gazdaságban a tavalyi évre becsült 4,2 százalékos növekedés után 2019-re 3,5 százalékos, jövőre 3,2 százalékos GDP-bővülést várnak. A hitelminősítő prognózisa Csehországban 2,9, illetve 2,7 százalékos, Lengyelországban 3,8, illetve 3 százalékos, Szlovákiában 4,2, illetve 3,5 százalékos reálnövekedést valószínűsít erre a két évre.

A térség növekedési ciklusában várható fordulat valószínűleg megterheli valamelyest a vizsgált országok államháztartási pozícióit, de meredek romlást a Fitch nem vár, sőt Magyarországon jövőre valamelyes javulással számol. Az előrejelzés szerint a magyar államháztartási egyenleg az idén 2 százalékos, jövőre 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal zár.

Románia az egyetlen olyan gazdaság a közép- és kelet-európai EU-térségben, ahol a Fitch Ratings londoni elemzői az idén és jövőre is a maastrichti tűréshatárt meghaladó, vagyis 3 százalék feletti GDP-arányos deficitet várnak. A prognózisuk szerint a román államháztartási hiány 2019-ben és 2020-ban egyaránt 3,5 százalék lesz.

Csak Csehországban valószínűsítenek többletes államháztartási mérleget a következő két évben: pénteki előrejelzése szerint a cseh költségvetés az idén 0,7, 2020-ban 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel zár.

Felminősítés is jöhet

A Fitch egy másik elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat - írta az MTI. A térség szuverén adósminőségi mutatóiról összeállított éves helyzetértékelésben közölték: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól az idén valószínűleg döntés születik.

A Fitch szerint a pozitív és negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal, vagyis mindhárom cég a befektetési ajánlású kategória alapszintjén - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra, a Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása viszont továbbra is stabil.

A Moody's legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai általánosságban is stabil hitelképességi helyzetben kezdték a 2019-es évet, de számolniuk kell azzal, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál - írta az MTI. A vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország gazdasága a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik. A magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést várnak az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos GDP-bővülés után. A cég az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a keleti EU-gazdaságok is megérzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2019.01.27 13:08

@Abbe:" Ezt civilizált helyeken bennfentes kereskedésnek nevezik, és kemény börtönévek járhatnak érte."
Egy civilizálatlan helyen pedig kötélen száradna az összes, nekem ez sokkal jobban tetszene. Akkor talán kétszer is meggondolnák a politikusok, hogy mit csinálnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.01.27 13:05

@Abbe: Épp ma hallottam a rádióban ,hogy most fizettünk vissza egy 1 mrd eurós hitelt amit már a csuti cigóék vettek fel, azóta 20%-al gyengült a forint.De az idén jár még le nagyobb tételben dollár és jüankötvény is. Szóval ne csodálkozzon senki, ha kicsit késik a pénzes postás, meg a kórházban mondjuk nem lesz kötszer.Nem véletlenül lettek megnyirbálva egy picit a tao támogatások, nem véletlenül épp pont mos jut eszükbe kirugdalni a közszférából az embereket.
Szóval rábasztunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.01.27 12:02

@acdc: " teli pofával üvöltözni néhány ostoba f@sznak hogy a csőd szélén vagyunk (szimplán arcoskodásból), "


Ebben tévedsz... Nem arcoskodásról volt szó, pusztán bevételről....
Vettek " Pár " eurót a Bajnai kormánytól megörökölt szinten, majd pofázni kezdtek. Az árfolyam azonnal elszállt. A drágává tett eurót el lehetett adni, tisztán keletkezett némi haszon.

Ezt civilizált helyeken bennfentes kereskedésnek nevezik, és kemény börtönévek járhatnak érte.

Ahogy írod, valóban sokba van ez a bagázs. Az alkotmányos költségekkel együtt:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.01.27 11:43

Tálán nem kellet volna hatalomra kerüléskor teli pofával üvöltözni néhány ostoba f@sznak hogy a csőd szélén vagyunk (szimplán arcoskodásból), akkor lehet nem itt tartanánk. Kb akkor intettünk búcsút a 300 alatti ojrónak.Mennyivel lóvéba kerül ez nekünk azóta is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.01.27 11:09

@laci_52: Olyan kellemetlen, hogy a pénzügyi laikusoknak segítenek eldönteni, hogy mekkora egy állam bedőlésének valószínűsége...

Jujj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html