Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő szerint a térségi gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 2019-2020-ra várható lassulását az euróövezeti növekedés gyengülése, a fokozatos monetáris szigorítás, valamint az EU-folyósítások lehívásának lassuló üteme okozza majd.

A régió gazdaságai így is 2,7 és 4,2 százalék közötti éves átlagos növekedési ütemeket produkálnak a 2020 végéig terjedő időszakban. A feszes munkapiaci helyzet és az általánosságban még mindig ösztönző jellegű szakpolitikai környezet ugyanis serkenti a magánszektor fogyasztását, amely az országcsoport növekedésének fő hajtóereje.

A magyar gazdaságban a tavalyi évre becsült 4,2 százalékos növekedés után 2019-re 3,5 százalékos, jövőre 3,2 százalékos GDP-bővülést várnak. A hitelminősítő prognózisa Csehországban 2,9, illetve 2,7 százalékos, Lengyelországban 3,8, illetve 3 százalékos, Szlovákiában 4,2, illetve 3,5 százalékos reálnövekedést valószínűsít erre a két évre.

A térség növekedési ciklusában várható fordulat valószínűleg megterheli valamelyest a vizsgált országok államháztartási pozícióit, de meredek romlást a Fitch nem vár, sőt Magyarországon jövőre valamelyes javulással számol. Az előrejelzés szerint a magyar államháztartási egyenleg az idén 2 százalékos, jövőre 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal zár.

Románia az egyetlen olyan gazdaság a közép- és kelet-európai EU-térségben, ahol a Fitch Ratings londoni elemzői az idén és jövőre is a maastrichti tűréshatárt meghaladó, vagyis 3 százalék feletti GDP-arányos deficitet várnak. A prognózisuk szerint a román államháztartási hiány 2019-ben és 2020-ban egyaránt 3,5 százalék lesz.

Csak Csehországban valószínűsítenek többletes államháztartási mérleget a következő két évben: pénteki előrejelzése szerint a cseh költségvetés az idén 0,7, 2020-ban 0,5 százalékos GDP-arányos többlettel zár.

Felminősítés is jöhet

A Fitch egy másik elemzésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat - írta az MTI. A térség szuverén adósminőségi mutatóiról összeállított éves helyzetértékelésben közölték: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól az idén valószínűleg döntés születik.

A Fitch szerint a pozitív és negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal, vagyis mindhárom cég a befektetési ajánlású kategória alapszintjén - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra, a Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása viszont továbbra is stabil.

A Moody's legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai általánosságban is stabil hitelképességi helyzetben kezdték a 2019-es évet, de számolniuk kell azzal, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál - írta az MTI. A vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország gazdasága a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik. A magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést várnak az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos GDP-bővülés után. A cég az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a keleti EU-gazdaságok is megérzik.