Fitch-minősítés - megszólaltak Londonban

Londoni elemzők szerint valószínűbb, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő 2016-ban javítja Magyarország államadós-besorolását.
MTI-Eco, 2015. november 20. péntek, 13:37
Fotó: Reuters

A Fitch felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerül sorra ismét a magyar adósosztályzat. A hitelminősítő várhatóan péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

A Morgan Stanley bankcsoport elemzői a kelet- és közép-európai felzárkózó térségről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben "elméletileg lehetségesnek" nevezték, hogy a Fitch már most visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati sávba. Közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint ez inkább 2016-ban valószínű, mivel a Fitch - amely május óta tart érvényben pozitív kilátást a magyar besorolásra - a pozitív kilátás megadása után általában vár egy évet a felminősítéssel. Az osztályzatjavítás egyben azt is jelenti, hogy az érintett adós a nem befektetési ajánlású kategóriából visszakerül a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték azonban azt is, hogy derűlátóan ítélik meg a magyar felminősítési esélyeket, mivel véleményük szerint "már esedékes lenne" pozitív hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban. Bár az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította pozitívra a magyar besorolásokra jelenleg érvényben tartott stabil kilátást, ez azonban csak "halasztás".

Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a háztartások devizaalapú - a hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő - hiteleinek idei átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából - hangsúlyozták pénteki elemzésükben a cég közgazdászai.

Még bóvli kategória Magyarország
A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot. A Moody'a két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.11.20 20:47

@pro libertate:
te valamit nagyon nem jól látsz. nem a 2010-es növekedést kell osztályoznia egy hitelminősítőnek, mert arra egy ötödikes is elég lenne. egészen pontosan a hitelek visszafizethetőségét kell osztályoznia. márpedig évek óta nem tudsz olyan meghatározó dolgot mondani, ami a visszafizetést gátolta volna. egész egyszerűen vagy benézték, vagy nem a gazdasági teljesítőképességet árazták. most szerinted akkor számolni nem tudnak vagy ... ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.11.20 19:31

Az állampapírok hozama és a CDS árazás alapján márvrég ajánlott kategóriában vagyunk.

A hitelminősítők megmondták, hogy majd ha csökken a bankadó, akkor lesz feelminősítés.

Külső adósság zuhan, az adósság devizaaránya szintúgy. Az IMF és a londoniaknszerintbez nagyon jó.

Most legalább azon izgulunk hogy mikor lesz a felminősítés, míg az mszp alatt golyamatos volt a leminősítés A kategórával vették át az országot, majd 5 leminősítés követte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.11.20 18:15

@atombandi:
"a gazdasági növekedés alapján jó helyen áll" - 2010-14 között átlagosan évi 1 %-ot alig meghaladó növekedést produkált a magyar gazdaság. Ez a leggengébb 5 éves periódus "békeidőben". 2010-ben a potenciális növekedés 3-3,5 % volt... a különbség a kormányzás eredménye.

"nem véletlenül nem tudsz lakás sem venni, mert megy fel az ára, mint a kisangyal" - a hitelminősítők nem a lakásvásárlókat igyekeznek információvak kiszolgálni... egyébként az ingatlanárak is csak korrigálnak több éves agónia után.
"aki nem a minősítők alapján mérlegel, az jó befeketetést csinál az ingatlannal az biztos" - aha. Én mást értek "befektetés" alatt... mondjuk a beruházási rátát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.11.20 18:08

A "londoniak" már vagy ötvenszer megelőlegezték a felminősítést, sőt értetlenkedve fogadták a "naaagy" hitelminősítők döntéseit, amellyel továbbra is a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartották az országunkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.20 17:58

@pro libertate:
pedig a gazdasági növekedés alapján jó helyen áll. nem véletlenül nem tudsz lakás sem venni, mert megy fel az ára, mint a kisangyal. aki nem a minősítők alapján mérlegel, az jó befeketetést csinál az ingatlannal az biztos. ezt nem tudták a minősítők pénzzé tenni a befeketetőknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html