A Fitch londoni szakelemzői szerint azonban a cég által a lengyel, a szlovák és a cseh bankrendszerekre érvényben tartott stabil kilátás e bankszektorok erőteljesebb eszközminőségét, finanszírozási környezetét és teljesítményét tükrözi. A bolgár, a román és a horvát bankrendszerben is kedvezőtlen folyamatok zajlanak, és emiatt e három ország bankjai kevésbé rugalmasan tudnak reagálni külső sokkokra, de a Fitch Ratings ennek ellenére stabil kilátást tart fenn ezekre a bakszektorokra is.

A "kockázatok egyenlege" ugyanakkor az elemzés szerint változatlanul negatív Magyarország és Szlovénia bankrendszereiben, így e két ország bankszektorainak kilátása negatív. A Fitch Ratings várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai bankpiacok mindegyikében 2013-ban is gyenge marad a hitelkihelyezés növekedési üteme, mivel az euróövezet lanyha gazdasági aktivitásának következtében korlátozott a vonzó kihelyezési lehetőségek száma Közép- és Kelet-Európában is.

A magyar bankrendszer működési környezetével kapcsolatos prognózisában a Fitch Ratings közölte, hogy a magyar gazdaságban az idén 1,2 százalékos visszaesést, jövőre "korlátozott", 0,5 százalékos GDP-növekedést vár. Ebben a környezetben a cég szerint a magyar bankrendszer jövőre - vagyis a harmadik egymást követő évben - ismét veszteséges lehet, és valószínűleg gyengül a rendszerszintű eszközminőség is 2013-ban, a lanyha gazdasági aktivitás miatt. A nem teljesítő kinnlevőségek tartalékfedezettsége a magyar bankrendszerben jelenleg mérsékelt - a harmadik negyedév végi állapot alapján 66 százalékos -, tekintettel az átstrukturált hitelállomány magas arányára, valamint a függésre a jórészt illikvid ingatlanfedezettől - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében. A Fitch számításai szerint a devizaalapú jelzáloghitelek diszkontárfolyamú előtörlesztési programja 330 milliárd forint azonnali veszteséget okozott a magyar bankoknak.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a külföldi tulajdonos bankok fenntartják jelenlétüket a magyar piacon, ám helyi érdekeltségeik tőke- és finanszírozási támogatása feszes marad, tekintettel a magyar bankszektor gyenge kilátásaira. A Fitch Ratings londoni elemzői szerint valószínűleg az is csökkenteni fogja a külföldi tulajdonos bankok hajlandóságát magyarországi érdekeltségeik finanszírozására, hogy a kormány a korábbi tervekkel ellentétben állandósította a bankokra kirótt különadót.  Minderre rárakódik 2013-tól a pénzügyi tranzakciós illeték terhe is, jóllehet a Fitch Ratings értesülései szerint a bankok azt tervezik, hogy ennek zömét áthárítják az ügyfelekre - áll a hitelminősítő elemzésében.

Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is negatív értékelést adott a magyar bankrendszer működési környezetéről, annak a véleményének hangot adva, hogy a tartósan gyenge gazdasági teljesítmény miatt erősödnek a magyar bankok gazdasági kockázatai. Az S&P az idei évre a magyar hazai össztermék 1,5 százalékos visszaesését várja reálértéken, és jövőre is csak 0,5 százalékos növekedésre számít. A Standard & Poor's londoni elemzése szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásaira a folytatódó költségvetési racionalizálás mellett a pénzügyi szektor "torzító hatású és kiszámíthatatlan adókörnyezete", valamint a bankrendszer törékeny állapotából eredő igen feszes hitelkondíciók gyakorolnak nyomást.