Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Chisinau ismét kivétel nélkül teljesítette vállalt kötelezettségeit, így a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa áprilisi ülésén várhatóan jóváhagyja a Moldovai Köztárságnak az egy éve odaítélt készenléti hitel újabb, 50 millió SDR (az IMF speciális elszámolási egysége) azaz közel 77 millió amerikai dollár értékű részeltét - jelentette ki Nikolay Gueorguiev a washingtoni pénzintézet delegációjának vezetője. Hozzátette: az IMF támogatja a kormány gazdasági és szociális intézkedésterveit, chisinaunak azonban továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a költségvetésre miközben folytatni kell a strukturális reformokat is.

Az IMF arra számít, hogy a GDP növekedés idén illetve 2012-ben eléri a 4-4,5 százalékot, miközben az infláció az év végére 7,5 százalék alá csökken. A gazdaság teljesítménye már lehetővé tesz, egy sor szociális intézkedést is: két részletben összesen 25 százalékkal emelik a tanügyi dolgozók fizetését, április elsejéig közel 400 lejes (egy euró 16.3 moldovai lej MDL) fűtéstámogatásban részesülnek a rászorulók, és szeptembertől 12 százalékkal nő a közalkalmazottak bére is - jelentette be Vlad Filat miniszterelnök. Az IMF még arra is rábólintott, hogy a nyugdíjba vonult közalkalmazottak járandóságát július elsejétől 8,5 százalékkal emeljék, cserébe Chisinaunak 50 százalékkal kell emelnie az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adóját. Moldova 2010 januárjában írt alá három évre szerződést a Valutaalappal összesen 369,6 millió SDR értékben.

Eddig az ország 120 millió SDR-t hívott le. Európa egyik legszegényebb országának bruttó hazai összterméke - az évek óta tartó belpolitikai feszültségek ellenére is - elérte a 6 milliárd dollárt tavaly, ami 6,9 százalékos növekedést jelent éves összevetésben- derül ki a statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból. A 4,3 millió lakosú Moldávia a 2010-es évet -nem végleges adatok szerint-778 milliárd lejes költségvetési hiánnyal zárta,  -jóval az IMF szerződésben vállalt 4,5 milliárd lejhez képest -ami a GDP mindössze 2,5 százaléka.

Chisinaunak sikerült közkiadásait több mint hat százalékkal mérsékelni miközben bevételtöbbletre adó és járulékemeléssel tett szert. Egyes vélemények szerint a jó eredmény annak is köszönhető, hogy a moldován parlament a tavalyi év nagy részében döntésképtelen volt, így nem sikerült elkölteni a bevételtöbbletet. Túrós-Bense Levente