Ennyiből él az átlagmagyar - íme, a friss számok

Papíron továbbra is látványosan nőnek a bérek a magyar gazdaságban - derül ki a KSH friss adataiból.
Domokos László, 2019. november 29. péntek, 09:00
Fotó: Getty Images

Idén szeptemberben Magyarországon a bruttó átlagkereset 360,7 ezer forint volt, 11,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Így 2019. január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 359,9 ezer, a nettó átlagkereset 239,3 ezer forint volt, mindkettő 10,8 százalékkal nőtt az előző évinél - jelentette a KSH.

2019. szeptemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresete - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 360,7 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 368,3 ezer forint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239,9 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 247,3 ezer forint volt.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 11,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 11,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

2019. január-szeptemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél - 359,9 ezer, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 369,9 ezerforint volt.
 • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239,3 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 246,7 ezer forint volt.
 • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,8, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (657,1 ezer forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén volt a legalacsonyabb (236,5 ezer forint).
 • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 393,6 ezer, míg a nőknél 327,7 ezer forintot ért el, ez a férfiaknál 11,5, a nőknél 10 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
 • A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 277,4 ezer, a 25-54 évesek esetében 375,2 ezer, míg az 54 év felettieknél 354,2 ezer forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban rendre 16,6, 11,1, illetve 10,6 százalékvolt az előző év azonos időszakához képest.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 337,200 forintra becsülhető, amely 10,6 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben.
 • A reálkereset 7,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,3 százalékos növekedése mellett.

Az előző hónaphoz képest gyorsult a bérdinamika - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. A legjelentősebb változás a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén látszik, itt nőtt legerőteljesebben a bérdinamika. Mindkét szektorban átlag feletti a keresetek emelkedése.

A munkaerőhiány még mindig hajtja felfelé a béreket, amelyben várhatóan jövőre sem lesz jelentősebb törés. A legfontosabb kérdés 2020-ra, hogy megegyezés születik-e a 10 százalékos minimálbér-emelésről, valamint hogy elindul-e egy újabb bérfelzárkóztatási hullám a közszférában, amelyre elsősorban az oktatásban lenne nagy szükség. Mindezek megvalósulásával jövőre is két számjegyű maradhat a bérnövekedés. Persze könnyen lehet, hogy az adócsökkentések révén a bruttó helyett a nettó bérek növekednek majd jelentősebben. Akárhogy is, a bérek várható jelentős emelkedése továbbra erőteljesen segíti majd a gazdaság növekedését - tette hozzá az elemző.

Idén 10,7 százalék lehet az éves növekedés a bruttó bérekben, a reálbér növekedése így meghaladja majd a 7 százalékot, 2020-ben pedig 9 százalék jöhet, ami 5,5 százalék feletti reálbérdinamikát jelent - mondta Horváth András, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekordalacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz az utóbbi 2 évben. A termelékenység növekedését is kikényszeríti ez a folyamat, egyrészt a hatékonyabb szervezésen keresztül, másrészt pedig a munkaerőt kiváltó technológiai beruházások révén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.12.01 11:04

@zappara:
Még szerencse, hogy te vitaképes vagy! Nem is tudom mi lenne velünk nélküled!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.12.01 11:03

@zappara:
"egy kis luxemburgot megalapozhatott volna"

LOL
Ellenpélda: NDK...
Szted mennyi pénz áramlott a keletnémet tartományokba az egyesítés óta?
Több 100 mrd EUR és alig van látszatja...
Vagy itt van egy másik példa: az Amerika felfedezése utáni Spanyolország...
Beömlött a sok arany, majdnem belepusztultak...

A bejövő pénz nem hoz automatikusan érdemleges változást. Eredeti tőkefelhalmozásnak kell bekövetkeznie mert egyéb esetben csak lufit fújunk...
A társadalomnak is alakulnia kell, hogy felfogja, megértse, átérezze, hogy jobban élünk. Nézd meg mi történik a lottómilliomosokkal...
A jól elköltés mindemellett követelmény kéne, hogy legyen de egy mutyiországban hogyan lehet ezt kivitelezni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.01 10:54

@krix7: te azért alapból maradtál vitaképtelen..amúgy egy autó nem feltétlenül a gazdagság jele..és akár 300-400-600 ezerért is lehet már venni..a magyar autópark jellemzően el is öregedve rendesen..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.01 10:48

@krix7: az olcsóbb állam nem erről szól elsősorban..tudod, az a véleményem, hogy olyan hatalmas konjunktúra van (vagy esetleg eddig volt), olyan pénzeső a világban...és rettenetes mennyiségű EU-s támogatás pluszban nálunk az utóbbi 6-7 évben, hogy ha ezt okosan költi el, ill. fekteti be a kormány, akkor sok problémánkat megoldhatta volna, modhatom azt, hogy egy kis luxemburgot megalapozhatott volna...ehelyett elégettük (és égetjük) a javát hülyeségekre, ostobaságokra, fejlövésekre és hobbikra ..hogy most ne orbánt hozzam fel példának, nemzetünk vadásza pl. 50 milliárdból szervezhet vadász világkiállítást, vagy mi a jó francot..50 milliárd..nemtom, hogy ezt az összeget fel tudod-e fogni, mi miden jót lehetne belőle csinálni...(na azért ne hidd egy percig sem, hogy ez az hatalmas összeg mind oda is fog elköltésre kerülni, ebből egy kisebb várost fel lehetne építeni, de a zsebünkből ennyit vesznek ki ezen a címen..és ez csak 1 a rengeteg faszságból..ezekből szinte naponta van 1)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.12.01 10:42

@zappara:
Gondolom a kocsit is eladtátok és a többiek is és kiürültek az utcátokban a parkolók...
:D
(Itt a fos Tarjánban meg már se éjjel, se nappal nincs hely, akkora a szegénység... Mi meggazdagodtunk, a pestiek meg elszegényedtek... hogy sajnállak...)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html