Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adóék mértéke Magyarországon 43,6 százalék volt 2020-ban, ami továbbra is a harmadik legmagasabb az EU-ban - írja az mfor.hu. A magyar kormánynál intenzívebben csak a német és a belga kormány sarcolja a munkabéreket, sorrendben 45, illetve 44,1 százalékkal. Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (vagyis a bruttó bér és az erre fizetendő munkaadói járulékok) összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában.

Európában a legkisebb adóékek 20 százalék körül alakulnak. Az Európa-bajnok ebben a versenyben Ciprus, 18,1 százalékkal, a második Svájc, 19,4 százalékkal, a harmadik Írország, 24,1 százalékkal. Ezekben az országokban csak ekkora terhet raknak a munkabérekre.

Magyarország az adóék mértékét illetően két esetben elméletileg nem áll rosszul, bár az erre vonatkozó adatok még nem frissültek a statisztikában, az Eurostat pedig ilyen részletességgel nem közli az adatokat. Tehát nemzetközi összehasonlításban sokkal kedvezőbb hazánk helyzete, ha több gyermeket nevelőkről van szó, illetve ha az átlagnál jóval magasabb keresetről.