Magyar fizetések: egy adat, ami meg fogja lepni

Folyamatosan csökken a különbség az alacsony és a magas keresetek között, ennek oka, hogy a kisebb fizetések jobban emelkednek. Ezt támasztja alá, hogy a bruttó keresetek mediánja jobban nőtt, mint az átlagkereset - írta a Magyar Idők hétfőn.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 8. hétfő, 07:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A medián az az összeg, amelynél kevesebbet pontosan ugyanannyi munkavállaló keres, mint amennyien többet; 2018-ban ez bruttó 255 719 forint volt - mondta a lapnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A medián 67 százalékkal volt magasabb az idei első fél évben, mint 2010-ben, míg az átlag csak 60 százalékkal nőtt - írta a lap hétfői számában.

A szakértő a bérkülönbségek csökkenések okai között kiemelte a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelését, a hatéves bérmegállapodás kedvező hatását. Emlékeztetett: 2010 és 2018 között a minimálbér 88 százalékkal, a szakképzettek minimálbére, azaz a garantált bérminimum 102 százalékkal nőtt. A felzárkózás meghaladja mind az átlagkereset, mind a medián kereset növekedését, ez az oka annak, hogy az alacsony keresetű csoportok fizetései arányaiban többet nőttek, mint az átlag felett keresőké - szemlézett az MTI.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján a legmagasabb 10 százalék bére a minimálbér és a garantált bérminimum 2012. évi, nagymértékű emelkedése után a legalacsonyabb 10 százalék bérének 3,7-szerese lett. Korábban a legjobban keresők 4,1-4,6-szer nagyobb összeget vittek haza átlagosan. Az OECD a 2017-es adatot még nem közölte, de Szalai Piroska szerint minden valószínűség tovább záródott a bérolló tavaly - írta a lap.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

werinter, 2018.10.08 13:17

A legkisebb keresetűek tegyük fel a minimálbér összegét kapják havonta, szóval egy nagyon optimista forgatókönyvvel számoljunk! Ez jelenleg 138 ezer bruttó. Vagyis a cikkben írottak alapján a legjobban kereső 10% ennek a fiktív legrosszabb összegnek (ami sokkal magasabb valószínűleg a valóságos béreknél) a 3,7 szerese. Magyarán a legjobban kereső 10% 510 ezret visz haza bruttóban, közben az átlagbér elvileg 320 ezer bruttó. Na akkor ez hogy jön ki? Szerintem sehogy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.08 08:07

"írta a Magyar Idők hétfőn"
Egy gazdasági lapnak nem kellene átvenni a qrmánypárti hazugsághíreit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html