Fizetés nélküli szabadság? - Visszaszóltak a pedagógusok Orbánnak

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli a koronavírus járvány miatt, és nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére - közölte az érdekvédelmi szervezet pénteken az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 13. péntek, 11:17
Fotó: Napi.hu

A PSZ közleményében Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki nyilatkozatára reagált. A miniszterelnök azt mondta, az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, "akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat."

Az érdekvédők - mint írták - azzal sem értenek egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot.

A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig "az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról."

A szakszervezet megismételte előző napi sajtótájékoztatóján elhangzott álláspontját, azaz az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

A PSZ ismét felhívja a döntéshozók és az intézményfenntartók figyelmét arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) gondoskodni kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.13 16:26

"akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra"

Csak a szokásos, cigánykodik a boxos, egyetlen stadion vagy más fölösleges betonförmedvény árából - vagy akár a mellényzsebéből - ki tudná fizetni a tanárok fizetését. Csak sz@rik rájuk magasról, mint minden más munkavállalóra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.13 15:52

Mindenféle hülyeséget hablatyol itt össze a vajda csak, hogy védje a korábbi hibás döntést (iskola bezárás hiányát).
Meg kell valahogy magyarázni és elhitetni az emberekkel, hogy ez helyes döntés. Pedig itt azért megy a félelem, mert akkor sok szülő kiesik a munkából - vigyázva a gyerekre - ez pedig egyenes út a gazdasági növekedés csökkenésére. Összeomlanak az ellátási láncok a kieső munkaerő miatt, hiszen a dolgozók egy része a kereskedelemben, a termelésben, az egészségügyben, a hivatalokban stb. dolgozik. (Hivatalokban pedig regisztrálni kell a válságszektorban (pl. turizmus) megkezdett leépített munkaerőt.)
Ettől a fajta káosztól fél a vajda, mert ez előre tervezhetetlen. Ugyan olyan helyzet elé állítaná mint a klímaaktivisták megjelenése vagy a számukra vesztes önkormányzati választás. Átmeneti bénultságok okozna márpedig a mostani koronaválságos időben ez nem engedhető meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html