Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy akár már novembertől magasabb minimálbért vigyenek haza Romániában a dolgozók - derül ki az mfor.hu összehasonlításából. Romániában ugyanis a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelésről, ami a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet.

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel.

A kérdés az, hogy idehaza mennyit nő a minimálbér jövőre. A jelenleg ismert nyilatkozatok alapján a munkaadók 5-9, a munkavállalók pedig akár 10 százalék feletti emelést is támogatnának. Varga Mihály pénzügyminiszter hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne.

Ezért függetlenül attól, hogy mikor lép hatályba a román minimálbér-emelés, megvan esélye, hogy 2019-ben a romániai minimálbér leelőzi a magyart.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu