NAV: ennyibe kerül a dolgozónak a fizetés nélküli szabadság

A fizetés nélküli szabadság esetén az egészségügyi szolgáltatás nem jár az érintetteknek, hacsak más jogcímen nem jogosultak rá - derül ki a NAV most közzétett tájékoztatójból.
Csernátony Csaba, 2020. március 28. szombat, 10:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi járulékot kell fizetni, ennek összege naponta 257 forint, havi szinten pedig 7710 forintos kiadást jelent. A fizetés nélküli szabadság kezdetétől számított 15 napon belül ezt be kell jelenteni a 20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon, amely itt érhető el. A dokumentumot elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy postán lehet eljuttatni a NAV-hoz.

Akinek van a NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeréhez (06/80-20-21-22) PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet. PIN-kódot pedig lehet kérni az adóhivatal honlapjáról elérhető ONYA alkalmazással.

A szóban forgó egészségügyi járulékot az adott hónapot követő hónapban 12-ig kell átutalással vagy csekken befizetni a NAV erre a célra fenntartott számlájára, amelynek a számlaszáma: 10032000-06056229. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkavállaló helyett - az ő hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával - más személy vagy szervezet is megfizetheti - teszi hozzá az adóhivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.03.29 10:09

Nem az a kérdés, hogy jár, vagy nem jár, hanem az, hogy a szabályos eljárás milyen adminisztrációval jár, amit magánemberként kellene végrehajtani. Nem véletlenül nem lehetett teljes körűen eleget tenni az előírt követelményeknek járványhelyzet hiányában sem. Egyébként mostanában amúgy is csak sürgősségi, illetve járványügyi szolgáltatás jár. Elvileg mindkettő független a járuléktól. Ennyiben nagyon is jogos volna a járulékfizetés minimalizálása nem csak egyes, hanem minden biztosítotti körben. Egyébként a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként sem vehető figyelembe, kivéve, ha valaki járulékfizetési megállapodást köt. Ez utóbbi viszont néhány nap, néhány hét esetében nem éri meg. Sőt átlagkereset rontó hatás miatt nagyon kedvezőtlen is lehet. Szerencsére az ezzel kapcsolatos adminisztráció is elég bonyolult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html