Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen csökkennek az autósok úthasználati költségei 2015-től a megyei matricák bevezetésével - így igyekszik megédesíteni a fizetős úthálózat kiterjesztését a fejlesztési tárca és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A valóság ennél azért árnyaltabb: sokaknak az eddigi ingyenes úthasználat helyett fizetni kell, sokak pedig az eddiginél kevesebből megúszhatják az autópályázást. Arról, hogy e két tábor hogyan aránylik egymáshoz, eddig hivatalos becsléssel nem találkoztunk és erre vonatkozó kérdésünkre sem válaszolt a minisztérium - lásd még a keretes írást.

A kiadott tájékoztatás szerint 2015. január 1-től mindössze az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

- M31-es autópálya teljes szakasza

- M0 autóút alábbi szakaszai:

  • 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz
  • M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz
  • Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz)

Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.

A VEKE arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint a ferihegyi reptér 2-es termináljáig vezető útszakasz is a fizetősök közé került. A Pest megyei térképen, Budapest délkeleti oldalán látható két kis fekete pötty - Üllő és Gyömrő előtt - a 4-es és a 400-as út csomópontja (Vecsés-nyugat) illetve a reptéri leágazás.

A megyei térképek alapján nem teljesen világos, hogy a Budapest-Balaton útvonalat hány megyei matricával lehet használni - az útdíjfizetési szolgáltató korábbi tájékoztatása négy matricáról, azaz évi húszezer forintról szólt. További érdekesség, hogy a Megyeri híd ingyenes, de oda eljutni az M0-on már pénzbe kerül.

A Pest megyei térkép - beleértve az M0 elkerülőt - így néz ki:

Kép: (Nagyításhoz kattintson a képre!)

 

A többi megyei térkép idekattintva érhető el.

Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

Sok a kérdés, válasz nincs

Az NFM immár épp három hete nem válaszol az útdíjrendszer kapcsán feltett alábbi kérdéseinkre:
  • Mi indokolja a D1 kategória kettéosztását - és a rendszer megváltoztatását - a költségvetési bevételi szempontokon kívül?
  • Összességében mekkora bevételt várnak az intézkedéstől?
  • A tehergépjárművek használatarányos útdíjában bevezetett változásoktól mekkora bevételnövekedést várnak? Mekkora a jövő évi nettó bevételi terv?
  • Készültek-e olyan hatástanulmányok, amelyek bemutatják, hogy hányan és milyen mértékben járnak jobban illetve rosszabbul a jelenlegi rendszerhez képest? Ha igen, mik a várakozások?
  • Kikkel, milyen érdekképviseletekkel egyeztettek a döntés előtt?
  • A rendszer változtatása mekkora költséggel, milyen beruházásigénnyel jár?

Tarifák, büntetések

Fontos, hogy az éves matrica - így a megyei ötezer forintos is - naptári évre szól, azaz nem a vásárlástól számított 365 napig érvényes. Hivatalos megfogalmazásban ez így hangzik: az éves jogosultság érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig (összesen 13 hónap, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik). Az éves matrica a vásárlás időpontjától biztosít jogos úthasználatot, visszamenőlegesen nem érvényes.

Fizetős szakaszok országos térképe
Kép: A nagyobb képért kattintson!

A heti jogosultság - alias tíznapos matrica - a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra érvényes, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

A havi jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig érvényes. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Fontos, hogy a díjat a gyorsforgalmi díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megfizetni. Az e-matrica megvásárlása nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete a vásárlás időpontja. Ez azt jelenti, hogy az is büntetéshez vezet, ha valaki matrica nélkül hajt fel egy fizetős szakaszra, és útközben vásárolja meg mobiltelefonon vagy az első benzinkúton a jogosultságot.

Ugyanígy pótdíjat szabnak ki a közlekedőre akkor, ha

 

  • nem megfelelő díjkategóriára váltotta meg úthasználati jogosultságát, azaz pl. busz utánfutót vontat de csak B2 jogosultsága van (B2+U helyett) vagy 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi D1 kategóriás jegyet vásárol D2 helyett;
  • az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám és/vagy felségjel nem egyezik a jármű tényleges rendszámával illetve felségjelével;
  • egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezik, de egy másik megye díjköteles úthálózatát használja.
A pótdíjakat az alábbi táblázat mutatja:

Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. Vásárláskor az ellenőrző szelvényen mindig ellenőrizni kell, hogy a rendszám, a felségjel, a járműkategória és az érvényességi idő is rendben van-e.

Türelmi idő is lesz, kis felárral

A rendszer türelmi idővel indul, hogy közlekedők megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

A díjfizetős szakaszokat, megyehatárokat jelző táblák kihelyezése folyamatosan zajlik. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász- Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica.