Focivébé: komoly szigorítás jön a tévéközvetítéseknél

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság közvetítésének kizárólagos a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), az M4 Sportcsatornán gyakorolhatja Magyarország területén. A FIFA továbbá meghatározta azoknak – az elsősorban kereskedelmi és vendéglátóhelyeknek – a körét, amelyeknek díjfizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben a 2018-as futball világbajnokság mérkőzéseit a nyilvánosság számára ki szeretnék vetíteni - írja az mmonline.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. május 18. péntek, 07:30
Fotó: MTI Fotó

Négy éve, az előző világbajnokság alatt nemzeti hatáskörben születhetett döntés a nyilvános vetítésekről, ez azonban mára már megváltozott - figyelmeztet a portál.

A 2018-as futball világbajnokság nyilvános vetítése kizárólag abban az esetben ingyenes, amennyiben a felhasználóhelyhez nem kapcsolódik kereskedelmi tevékenység, vagy olyan üzemszerű sportkocsmáról van szó, amely napi szinten ad sportközvetítéseket, és az eseményhez kapcsolódóan egyéb aktivitást - például. időszakos területnövelés, kitelepülés, belépődíj bevezetése, kötelező minimumfogyasztás, szponzoráció, kihelyezett reklámok, stb. - nem kezdeményez.

Az egyéb, kereskedelmi tevékenységet folytató helyek nyilvános vetítéseire tarifát határoz meg a FIFA, így az MTVA-t a FIFA-val kötött szerződés kötelezi. A FIFA tájékoztatása szerint jótékony célokra fogja felhasználni a díjból hozzá befolyt összeget, tarifáinak meghatározásával egyben szponzorainak védelme érdekében is cselekszik. A regisztráció kötelező, és a nyilvános kivetítések alkalmával a FIFA külön előírásai mellett a fenti feltételek esetén még jogdíjfizetési kötelezettség is felmerülhet.

Az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni a FIFA felé. Ezért a kivetítéseket a jogtulajdonosok az esemény ideje alatt folyamatosan és országosan ellenőrizni fogják. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is.

MTI Fotó: Illyés Tibor

HOZZÁSZÓLÁSOK