Nagy változás: eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacokról

Eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacról, azonban a sokszor megkérdőjelezhető minőségű áru helyét nem a magyar, hanem a spanyol termény vette át. A hazai termelésnek tavaly az időjárás sem kedvezett, így a korábbinál is kevesebb mennyiséget takaríthattak be a gazdálkodók - adta hírül a Magyar Idők.
Domokos László, 2019. január 10. csütörtök, 10:15
Fotó: Napi.hu

Míg hosszú éveken át a dömpingáron érkező kínai fokhagyma lepte el a magyar piacot, mára a távol-keleti import helyét szinte teljes egészében átvette a spanyol áru, amely ráadásul a magyar ízlésnek is jobban megfelel, hiszen a termény tulajdonságai hasonlóak a hazaihoz - írta a napilap.

A tömegével érkező spanyol fokhagyma ráadásul jóval olcsóbb a magyarnál, aminek a vásárlók ugyan örülhetnek, a gazdálkodóknak viszont komoly fejfájást okoz, a versenyt ugyanis egyre kevésbé tudják felvenni vele. Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint Hollandia értékesíti.

Szakemberek szerint a spanyol áru gyakorlatilag tömegével érkezik az országba, s mivel egész évben kapható, az árak is folyamatosan alacsonyan vannak. Az AKI szerint míg korábban az év első hónapjaiban a kínai fokhagyma tette ki a Budapesti Nagybani Piac importkínálatának jelentősebb részét, addig 2018-ban a kínai termék nem jelent meg a piacokon.

Itthon évente 6-8 ezer tonna fokhagymát takarítanak be a gazdálkodók, a vetésterület pedig évek óta csökken. Az olcsó import miatt ugyanis a belföldi árak is alacsonyak. Tavaly az időjárás sem kedvezett a növény termesztésének, az árak ennek ellenére alacsonyan maradtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.01.10 16:50

@rotaryfun:
A magyar földesúr nem dolgozik de nem is ért a szakmához, éppen úgy mint Döbrögi sem, de a népnyúzáshoz ért.
Ebben az országban az istennek sem akarnak létrejönni a farmgazdaságok, úgy ahogy Nyugaton. viszont óriásbirtokok vannak.
A fokhagyma tipikusan az a növény amelyet egy gépesített parasztcsalád meg tud termelni, úgy hogy a hozamok szintje nagyjából egyforma év mint év. Ingadozik a termés? Igen minél elmaradottabb módszerekkel élnek annál jobban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.10 15:02

Aha, ez az!
Tudtam, hogy valahogy megváltozott a piacok szaga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.01.10 13:27

Lehet hogy nem a vadászpuskát meg a dzsipó slusszkulcsát kellene a magyar földesuraknak nap mint nap megfogni hanem a kapát és a traktor slusszkulcsát és máris tudnának versenyezni a spanyol fokhagymával. -Sírásban viszont továbbra is világelsők :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html