Foglalkoztatási kiskapu - a minisztérium reagál

Az alkalmazotti és a vállalkozói státus jegyeit ötvöző új foglalkoztatási forma bevezetésére tesz javaslatot a pénteki kormányülésen a munkaügyi miniszter - közölte a Világgazdaság. Az [origo]-nak hasonló kijelentéseket tett a tárca politikai államtitkára, ám ez a minisztérium nemtetszését váltotta ki.
NAPI Online, 2003. január 22. szerda, 15:14
Fotó:

Az új foglalkoztatási forma bevezetésének terve feltehetően a szigorításoktól tartók megnyugtatására szolgál - fogalmaz a lap. A koncepció szerint ebben a foglalkoztatási formában a munkaadók bér- és adóterhei a munkaszerződéses foglalkoztatotti viszonyhoz képest mérsékeltebbek lennének. Ez a köztes forma - amely Kiss Péter munkaügyi miniszter szerint inkább önfoglalkoztatási kategória lenne - a dolgozók számára a munka törvénykönyvében megfogalmazott védettséget is biztosítaná, de bírna a vállalkozói viszonyrendszer sajátosságaival is.

A munkáltató továbbra is hasonlóképpen számolhatná el bizonyos, az alkalmazással járó kiadásait, mint jelenleg a fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatban. Ha zöld utat kap a kezdeményezés, akkor a hozzá kapcsolódó jogszabály a színlelt szerződések kiszűrésére tett intézkedésekkel egy időben, 2003 második felében lépne életbe.

Csizmár Gábor politikai államtitkárnak nem volt joga a kérdésről nyilatkozni - közölte a NAPI Online-nal a tárca sajtóosztálya. A minisztérium pénteken közleményt ad ki az elképzelésről és legkorábban hétfőn fogják ismertetni koncepciót.

HOZZÁSZÓLÁSOK