Nagy a baj a fogászatokon - leállhat az ellátás

Újra tiltakozó akcióra készülnek a közfinanszírozott ellátásban dolgozó fogorvosok, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét - tudta meg a Népszava.
Szepesi Anita, 2019. január 28. hétfő, 08:53
Fotó: Shutterstock

Az akció oka, hogy a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek - derül ki a lap cikkéből.

Noha a fogorvosoknak jóval többet kell költeni a kezelésekhez szükséges eszközeikre, mégis csak a háziorvosok ellátmányának töredékét kapják az államtól. Eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban - mondta lapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke.

A fogorvosok korábban Csányi Péter helyettes államtitkárhoz fordultak, akitől értelmezésük szerint olyan választ kaptak, hogy térítésköteles ellátásaikból szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást, amit Nagy Ákos nonszensznek nevezett.

Nagy Ákos szerint a fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik. Kormányzati intézkedés nélkül a fogorvosok felmondhatják a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket. Ha csak látszatintézkedések követik a demonstrációt, a felmondási hullám miatt eltűnnek a rendelőkből a fogorvosok - véli Nagy Ákos.

HOZZÁSZÓLÁSOK