BUX
36940

Fogy az önkormányzatok ideje

Már csak három hónap maradt az önkormányzatok számára, hogy megalkossák hosszú távú stratégiájukat és gazdasági programjukat.

Domokos László, 2010. december 16. csütörtök, 08:45

Az önkormányzati törvény alapján az önkormányzati választásoktól 6 hónap áll az önkormányzatok a képviselő-testületei rendelkezésére, hogy hosszú távú gazdasági stratégiát alkossanak a város jövőjéről, illetve a meglévő, az előző ciklusidőn túlnyúló programot felülvizsgálják. Így az eddig tétlenül maradtaknak már csak három hónapjuk maradt a lépésre. Noha sokféle, eltérő mélységű, kötelező részterületi stratégiával rendelkeznek a városok, ezek általában alkalmatlanok arra, hogy ebből kiderüljön, mivé is kíván válni a település 10-20 éven belül - véli Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere.A kötelezően készítendő, négyéves gazdasági program a szakértő szerint nem alkalmas arra, hogy megmutassa a város 10-20 évre szóló stratégiáját. Egy valódi stratégia akkor tölti be küldetését, ha egyszerre átfogó, hosszú távra szól, és levezethetők belőle az egyes részterületek tervei is.

Noha önkormányzatonként változó, hogy kinek mi a legfontosabb, és mely területen tud gyorsan fejlődést elérni, az IFUA öt témát tart a legfontosabbnak, ezek a leggyakrabban megoldást kínálnak a gondokra.Egyrészt érdemes az új vezetésnek világos és tiszta helyzetképet szereznie a gazdálkodásról. Másrészt egy település működésében mindig lehetséges megtakarítási lehetőségeket feltárni:  30-40 ezres lélekszám fölött akár több száz milliós, milliárdos is lehet a megtakarítás több területeken. Harmadrészt a létszámcsökkentést szükség esetén fel kell vállalni a város jövője érdekében. Negyedrészt érdemes áttekinteni a település kötelező és önként vállalt feladatainak körét is. Ötödrészt pedig a közműdíjaknál ugyan elvárás az árak féken tartása, ugyanakkor későbbi sokkszerű emelésektől óvja meg a várost az a polgármester, amelyik felvállalja a racionális árképzést.