Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Először fordult elő, hogy jegyzőkönyvben rögzített vallomás támasztotta alá, hogy az üzletkötőnek felettesei utasítására azt a tájékoztatást kellett adnia az ügyfeleknek, hogy 3 hónapon belül bizonyosan hozzájut az igényelt összeghez. A tanú vallomása szerint: "Azt kellett mondanom, hogy a pénzt a következő hónap 15-ig megkapják." Utóbb bebizonyosodott, hogy ez a tájékoztatás nem felelt meg a valóságnak.

A felügyelőség két vállalkozás ellen fogyasztói kérelem alapján folytatott le eljárást. A Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft-vel szembeni eljárás során a kérelmező előadta, hogy a Kft. képviseletében eljáró üzletkötő a szerződéskötést megelőzően a helyszínen azt a tájékoztatást adta, hogy amennyiben a kérelmező százezer forint előtörlesztést vállal, az igényelt két millió forintot 2010. decemberében biztosan megkapja. Az ígért összeget december hónapban a kérelmező nem kapta meg, januárra ígérték az összeg kifizetését. Az eljárás során a vállalkozás előadta, hogy a cég nem kötött még olyan szerződést, melyben garantálhatták volna a vásárlói joghoz jutást az első hónapban, hiszen a fogyasztói csoportban ez nem garantálható, ilyen tájékoztatással hirdetés nem jelent meg. Figyelemmel arra, hogy a kérelmező és a vállalkozás nyilatkozata alapján ellentétes információk álltak rendelkezésre a szerződéskötés során az üzletkötő által szóban előadott tájékoztatásról, a felügyelőség az üzletkötőt személyesen hallgatta meg.

A másik ügyben a Euromobilien Hungary Kft-vel szemben szintén eljárást indított a felügyelőség. A hatósághoz forduló fogyasztó 2010. február 15-én az Euromobilien Hungary Kft-vel szerződést kötött, 15 éves futamidőre, 1,2 millió forint felvételére. A szerződés megkötésekor kifizetett 66667 forintot, majd havonta fizetett 10.417,- Ft törlesztő részletet. A vállalkozás részéről azt ígérték, hogy az igényelt összeget egy hónap után, de legkésőbb a 3 hónapon belül megkapja, ez azonban nem történt meg. Azzal utasították el, hogy a szerződés 15 évre szól.