Fogyasztóvédelmi évforduló – a szervezeteknek tetszik...

Egy éves a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója szerint Európában talán nem példa nélkül álló módon, de itthon mindenesetre egyedi jelleggel a törvény 3 szervezet, az NFH, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a PSZÁF együttes hatáskörébe utalta a fogyasztóvédelmi feladatokat.
Nagy László Nándor, 2009. szeptember 23. szerda, 12:03
Fotó:

Wittich szerint a tavaly a három szervezet között megkötött együttműködés alapvetően bevált, ezért nem céljuk annak megváltoztatása. A három szervezet állandó munkacsoportban összegzi a vitás kérdéseket - ezekből az NFH főigazgatója szerint nem volt túl sok.

A jövőben a szervezetek szeretnék elérni, hogy az adott törvényen kívüli jogszabályokban se legyenek hatásköri vitára okot adó elemek. Emellett eldöntötték, hogy az érintett szervezetek a témával foglalkozó EU-irányelv előkészítése során közös álláspontot képviseljenek.

A mai találkozón eldőlt az is, hogy a PSZÁF-hatókörén kívül eső ügynöki tevékenység visszaszorításában a három szervezet együttműködik majd.

Nagy Zoltán, a GVH elnöke elmondta, a szervezet a törvénnyel összefüggésben az elmúlt évben 13 ügyben járt el, 168 millió forint bírságot kiszabva. Az elkövetkező hetekben további tucatnyi döntés várható, a bírság összege az elnök szerint számottevően növekedett. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke arról tájékoztatott, hogy a törvény megalkotása segítette azt is, hogy létrejöhessen az önszabályozó magatartási kódex.

A Napi kérdésére Wittich Tamás elmondta, a szervezetek közötti hatáskört a törvény igyekszik pontosan leosztani. Abban az esetben, ha a verseny érdemi érintettsége fennáll - az adott hirdetés több, mint 3 megyében jelenik meg -, akkor a GVH jár el. Ha hatáskör tekintetében határesetet éreznek az érintettek, ilyenkor a munkacsoport kap feladatot a vita rendezésére. Ekkor van lehetőség arra, hogy a társszervek saját szakmai anyagaikat az eljáró szervezetek elé terjesszék..

HOZZÁSZÓLÁSOK