Fogytán a piac türelme Orbánnal szemben, de...

A piacoknak jobban tetszik a román kormány gazdaságpolitikája, mint a magyaré, a külföldi befektetők egyelőre mégis a magyar piacokat részesítik előnyben – írja elemzésében a Reuters.
NAPI, 2011. február 14. hétfő, 10:59
Fotó:

A külföldi befektetők idegesen várják a magyar kormány e hónapban esedékes bejelentéseit, egyelőre azonban sokan vállalják az ebből következő kockázatokat, és inkább itt fektetnek be, mint a kevésbé aktív román piacon.

Hiába várható Romániában jövőre 4-4,5 százalékos növekedés jövőre, miközben Magyarországon az IMF és a Reuters-elemzők csak 3 százalékkal nő majd a GDP. A román államkötvények CDS-e a bóvlikategória ellenére alacsonyabb (260 bázispont), mint a magyar (276 bázispont).

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a külföldi befektetők kifejezetten bizalmatlanok a magyar kormány keresletélénkítésre építő gazdaságpolitikájával szemben, és többi, gyakran felrótt kormányintézkedés - az IMF-fel való szakítás, a visszamenőlegesen kivetett szektoradók, a magánnyugdíjkasszák államosítása, a független intézmények meggyengítése - is rosszat tett az országgal szembeni bizalomnak.

Az RBC és a BNP Paribas elemzője is úgy vélték, fogytán a türelem: gyorsan és alapvetően megváltozhat a külföldi befektetők véleménye, ha a korábban beígért februári reformbejelentések is csalódást okoznak.

A forint mégis jobban teljesített a lejnél idén - elemzők szerint ez azért van így, mert a befektetők a magyar piac aktívabb kereskedését vonzóbbnak látják, mint a kialakulatlan román pénzpiacot.

HOZZÁSZÓLÁSOK