Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap délután azt mondta, hogy lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez. Mint mondta, fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak. A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat, de konkrét időpontot nem tudott mondani.

Az APA hírügynökség pedig úgy értékelte, hogy ezzel fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ menekültek előtti megnyitását.

Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben - fogalmazott az osztrák kancellár, aki szerint intenzív megbeszéléseket folytat Angela Merkellel és Orbán Viktorral.

Werner Faymann azt is leszögezte, hogy Ausztria Németországgal karöltve központi szerepet kíván játszani az Európai Unióban a menekültkérdés kezelése érdekében. Ezt illetően prioritás a külső határok közös biztosításának szavatolása, tisztességes menekültügyi eljárás garantálása és a menekülteknek uniós kvóták alapján való elosztása a tagállamok között.

"Az EU legnagyobb kihívása előtt áll - valóban ki kell érdemelnie a Nobel-békedíjat" - fogalmazott az osztrák kancellár, a néhány évvel ezelőtt megkapott elismerésre célozva.

A hétvége folyamán a bécsi belügyminisztérium szerint eddig mintegy 14 ezer menekült érkezett Magyarországról Ausztriába, akik közül mintegy 12 ezren már tovább indultak Németország felé.

Vonattal lehet menni Ausztria felé

Óránként érkeznek migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra, hogy onnan egy másik vonattal tovább utazzanak Ausztriába - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A migránsok, miután befutott a Keleti pályaudvarról induló vonat a peron egyik oldalára, magyar rendőrök irányításával szállnak át a peron másik oldalán álló vonatra. A peront a vonatok érkezése és indulása között senki sem hagyhatja el.

A vasútállomás előtt több osztrák rendszámú autó is áll, amelyek a "Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek" (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akcióban vesznek részt.

Az Index híre szerint a 150 autóból álló, Ausztriából érkező konvoj több részre oszlott, Győrből már visszafelé tartanak a menekütekkel, más autósok Röszkére és Budapestre mennek.

Közben egy osztrák rendőrautó lezárta a Magyarországról érkező forgalom elől a régi hegyeshalmi átkelőt. A gyér forgalmú átkelőnél az Ausztriából érkezőket átengedik a határon, ám az oda tartókat visszafordítják - tapasztalta az MTI tudósítója.

Magyar és az osztrák határon is élelmet, vizet, ruhákat osztanak a migránsoknak.

A németek 17 ezer menedékkérőre számítanak a hétvégén

Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma. Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer. Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg - mondta a szövetségi rendőrség egy szóvivője.

A helyzet "nagyon dinamikusan" változik, de a számok "viszonylag megbízhatóak" - tette hozzá a szóvivő az ARD országos köztelevízió hírportáljának beszámolója szerint.

A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

A németeknek kellenek a bevándorlók

"Ha sikerül őket gyorsan bevonni a munkaerőpiacra, a menekülteken és magunkon is segítünk" - jelentette ki néhány nappal ezelőtt Ulrich Grillo, a német iparszövetség (BDI) elnöke. Az AFP szerint sokan, egyre többen csodafegyverként tekintenek a menekültekre a társadalom elöregedése miatt utánpótláshiánnyal küzdő vállalatok számára. Bár Németországban az újraegyesítés óta eltelt 25 évben most a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (6,4 százalék), az országban 140 ezer mérnök, informatikus és más szakember hiányzik a munkaerőpiacról - közölte friss jelentésében a munkaadói érdekképviseletek országos szövetsége (BDA).

A Prognos intézet előrejelzése szerint 2020-ban 1,8 millió, 2040-ben pedig már 3,9 millió ember fog hiányozni a német munkaerőpiacról, ha nem történik változás. A munkaképes menekültek beáramlása ezt megváltoztathatja, különösképpen azért, mert a migránsoknak egy jelentős része fiatal és Ulrich Grillo szerint "ténylegesen jó képzettséggel rendelkezik".

Németh Zsolt: a migráció okát kell megszüntetni

A migráció okát kell megszüntetni a jelenlegi válság sikeres kezeléséhez - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek vasárnap, miután Kósa Lajossal (Fidesz) Luxembourgban részt vett az uniós tagállamok külügyi és védelmi bizottsági elnökeinek kétnapos találkozóján.

A konferencián részt vett Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. A tanácskozáson áttekintették a nemzetközi kül- és biztonságpolitikai helyzetet és természetesen kiemelt figyelem jutott a migráció kérdésére, annak kül- és biztonságpolitikai vonatkozásaira - közölte.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a legfontosabb következtetés, hogy a migráció okát kell megszüntetni. A migráció okai között két jelentős probléma figyelhető meg: a líbiai és a szíriai helyzet - magyarázta. Hozzátette: mindkét válság rendezésében az elkövetkező hetekben fontos nemzetközi intézkedések várhatók. Hangsúlyozta: politikai megoldást kell találni ezekre a konfliktusokra és ebben a meghatározó nemzetközi szereplőknek támogatniuk kell ezen országokat.

A politikus arról is beszélt: az EU-nak fontos feladata, hogy megtalálja az egységes migrációs politikához vezető utat, e politikának emberségesnek és józannak kell lennie, tiszta, kiszámítható és átlátható rendszerre van szükség. Meg kell védeni a schengeni rendszert: a külső határvédelem mellett a személyek szabad mozgása is fontos - mutatott rá.

Mint mondta, a migrációs válság tekintetében a napokban megszületett az a felismerés, hogy Afrika mellett a Közel-Kelet, a Földközi-tenger mellett a nyugat-balkáni útvonal is kiemelt figyelmet igényel, ezt a felismerést pedig a nemzetközi közösségnek intézkedésekkel is alá kell támasztania.

Németh Zsolt arra is kitért, hogy a migrációs válság nem terelheti el a figyelmet az EU keleti szomszédságában tapasztalható feszültségről, eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség ebben az esetben is megfelelő politikai megoldást találjon, különösen az orosz-ukrán háború ügyében.

Segíti az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság

Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai - közölte Simon Ernő, a szervezet magyarországi szóvivője. A rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta, elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak. A terepen dolgozó munkatársak emellett információval látják el a rendkívüli magyarországi helyzetről a szervezet brüsszeli és genfi központját is.

Magyarország aláírója az ENSZ menekültügyi egyezményének és az Európai Unió tagja, így feladata gondoskodni a menekültekről, míg például Jordániában, Törökországban vagy Libanonban maga az UNHCR működtet menekülttáborokat - mondta Simon Ernő.
A szervezet abban igyekszik közreműködni, hogy a magyarországi eljárás minél inkább zökkenőmentes legyen, megfeleljen a hazai érdekeknek, és tiszteletben tartsa a menekültek emberi méltóságát - fűzte hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, a határok őrizete minden ország joga és kötelessége, de ez nem jelentheti azt, hogy bármilyen akadályt állítanak azok elé, akik menedékkérelmet kívánnak benyújtani. A menekültjog olyan alapvető emberi jog, amelyet az Alaptörvény is rögzít. Garantálni kell azok biztonságát, akik saját országukból, ahol háború dúl, az életveszély elől menekülnek - tette hozzá.

A szakember kifejtette, minden egyes kérelmet egyedileg kell elbírálni, bár ez a jelenlegi számok mellett hatalmas feladatot jelent, de - mint mondta: - "saját érdekünkben nincs más megoldás".