Komoly a baj a magyar földeken

A repce és a kalászosok sem tudnak a megfelelő mértékben fejlődni, az elmúlt hetek csapadékszegény időjárása miatt országos szinten problémát jelent a talaj szárazsága. Nagyobb esőre a következő hetekben sem számíthatnak a gazdák, így vélhetően a novemberi időjárás dönt majd arról, milyen termést hozhatnak jövőre a növények - számolt be a Magyar Idők.
Domokos László, 2018. október 18. csütörtök, 07:56
Fotó: Napi.hu

Az ország jelentős részén július vége óta alig esett, emiatt a talaj országszerte egyre szárazabb, a Balatontól keletre eső országrészben már kritikus a nedvességhiány.

Szakemberek szerint a szeptember eleji esők előtt elvetett repce általában jól fejlődött, de a szárazság ezeket az állományokat is egyre jobban megviseli. Ott azonban, ahol csak a szeptemberi csapadékosabb idő után sikerült végezni a munkálatokkal, a magok igencsak hiányosan keltek ki, vontatott az állományok fejlődése, sokfelé - elsősorban az Alföld középső területein - kritikus a helyzet.

A repcét követően az őszi búzát is elkezdték vetni a gazdálkodók. A munkálatokat azonban megnehezíti a száraz talaj, van, ahol nem is tudnak megfelelő magágyat készíteni a termelők. A csontszáraz, rögös, poros talajban pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen indul a kelés. Az előrejelzések szerint komolyabb csapadékra a következő napokban sem számíthatnak a gazdálkodók. - írta a napilap

 

HOZZÁSZÓLÁSOK