BUX
36940

Földarabolják a Külügyminisztériumot? - Itt a kormányzati válasz

Írásbeli kérdésben fordult a miniszterelnökhöz Demeter Márta MSZP-s képviselő a Külgazdasági és Külügyminisztérium esetleges feldarabolását, illetve Szijjártó Péter menesztését firtatva – ám a válasz nem Orbán Viktortól, hanem a külügyminisztertől érkezett.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 11:31

Szijjártó Péter, a miniszterelnök bizalmasa Navracsics Tibor EU-biztossá választásával lépett Andrássy Gyula örökébe tavaly szeptember 22-én. Azóta eltelt bő fél évben a magyar diplomácia több jelentős hibát követett el, ezek közé szokták sorolni a végletesen megromlott magyar-EU, magyar-amerikai viszonyt vagy épp Magyarország teljes elszigetelést a régióban, így V4-es csoport eljelentéktelenedést az azóta alakult slavkovi háromszögből való kimaradást, amit Csehország, Szlovákia és Ausztria hozott tető alá az egykori Austerlitzben.

Látványos kudarcokat követően felmerült a Külügyminisztérium és Külgazdasági Minisztérium esetleges szétválasztása - olyan forgatókönyvek jelentek meg nyilvánosan a sajtóban, hogy a tárca vezetője a külgazdasági vonalat vinné vissza, a külügy élére meg egy korábbi fideszes kelpolitikus térhetne vissza.

A helyzet tisztázása végett fordult a miniszterelnökhöz Demeter Márta MSZP-s képviselő: első levelében Szijjártó Péter menesztése felől érdeklődött, ám Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - minden indoklás nélkül - annyit válaszolt, hogy "a miniszterelnök úr nem tervezi a külgazdasági és külügyminiszter menesztését." A minisztérium földrabolásáról a várt válasz nem is a parlamentből, hanem a Bem rakpartról érkezett.

Ebben a rövid levélben Szijjártó egy mondatban cáfolja, hogy a miniszterelnök a tárca földrabolását tervezné. A válasz nem meglepő, hisz Orbán Viktor pont egy hete tartott a nagyköveteknek értekezletet, ahol az eddigi keleti nyitás politikáját kiegészítette a "déli nyitással", amely mögött intenzívebb afrikai fellépést értenek. Orbánnak ekkor lehetősége lett volna diplomáciai irányváltás vagy szervezeti változások bejelentésére - ám ezt nem tette.

Mégsem jön Budapestre az amerikai külügyi államtitkár
Elhalasztotta látogatását Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár - erősítette meg az Origónak a külügyi tárca, de az okot nem tudni.Bár Szijjártó Péter azt tervezte , hogy a márciusban Budapestre érkező amerikai külügyi államtitkárral "minden nyitott kérdést megvitat" majd, ez elmarad, mert Victoria Nuland mégsem jön Budapestre.Az amerikai fél arról tajékoztatta a Külgazdasagi és Külügyminisztériumot, hogy Victoria Nuland külügyi allamtitkar látogatását elhalasztották" - írták, de az okot nem közölte a külügyi tárca.