BUX
38240

Földje nem volt, mégis kapott területalapú támogatást

Több milliós területalapú támogatáshoz segítette rokonait a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egykori dolgozója - közölte a NAV.

Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 10:18

A szabolcsi férfi élettársa és annak rokonai 64 hektár földterület után vettek fel pénzt, úgy hogy a földeknek sem tulajdonosai, sem használói nem voltak.

Ezt úgy sikerült összehozni, hogy az MVH kirendeltségén dolgozó alkalmazott nyilvánvalóan hozzáfért azon területek adataihoz, helyrajzi számaihoz, amelyekre a tényleges tulajdonosoktól nem érkezett támogatási igénylés. Ezeket az információkat kihasználva, a rokonok sorban benyújtották területalapú támogatási igényeiket, és mintegy 3 és fél millió forintot vettek fel jogosulatlanul.

A nyomozás eddigi adatai szerint a pénzt főként lakáshitel törlesztésére, részvények vásárlására fordították. A pénzügyi nyomozók három gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dolgozója ellen hivatali visszaélés miatt is feljelentést tettek a rendőrségen.