BUX
38667

Földrengés volt Paksnál

Kisebb földrengés történt Pakstól 8-10 kilométerre északra szombat reggel fél tízkor - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai főosztálya az MTI-vel. A paksi atomerőműben nem érzékelték a földmozgást.

NAPI, 2011. szeptember 3. szombat, 12:58

A közlemény szerint a rengés fészkének mélysége mintegy 10 kilométer volt. A földrengés a Richter-skálán 2,8 erősségű volt.

A Tolna megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a rengést Németkéren néhányan érezték, de károkról nem érkezett jelentés - olvasható az Akadémia közleményében.

Németkér polgármestere, Horváthné Gál Erika (független) arról számolt be, hogy erős hanghatást és rövid ideig tartó gyenge mozgást érzékeltek, ami miatt először gázrobbanásra gyanakodtak. Az ablaküvegek megrezzentek, a poharak csilingeltek.

Mácsai Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerint ez a földmozgás az észlelhetőség alsó határán van, általában az emberek nem, csak az állatok érzékelik.

A paksi atomerőműben, amely Németkérrel ellentétben nem északi, hanem déli irányban van Pakstól nem érzékelték a földmozgást.

Tudomásuk van ugyan a délelőtt Németkérnél észlelt 2,8-es erősségű földrengésről, de a paksi atomerőmű műszerei nem jelezték azt - mondta  Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Hozzátette, a műszereket rendkívüli ellenőrzés alá vetették, de mindent rendben találtak.