Földvásárlásra is lehet MFB hitelt kérni

A kormány döntése értelmében változik a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram: a jövőben a termelők, illetve fiatal gazdák a szabad de minimis keretük terhére már termőföld vásárláshoz is igényelhetnek kedvezményes kamatozású kölcsönt - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményéből. A konstrukció keretében még 9,5 milliárd forint szabad forrás elérhető.
Kiss Melinda, 2012. június 14. csütörtök, 16:39
Fotó: Napi.hu

A termelők legfeljebb 25 millió forint, a fiatal gazdálkodók 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe. A kamat mértéke a jelenlegi piaci viszonyok között mintegy 8,5 százalék, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év lehet, az önerő nagysága a vásárlás nettó költségének legalább a 15 százaléka. Az önerő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból is állhat.

A fiatal gazdák termőföldvásárláshoz nyújtott támogatásához az Európai Bizottság jóváhagyása is kell, de a közlemény szerint erre nem kell sokáig várni. Ebben a hitelprogramban az összes, fiatal gazdálkodóknak adható támogatás, legfeljebb 40 ezer - mintegy 11,8 millió forint lehet. Azok a fiatal gazdák, akik a Darányi Ignác Terv keretében induló támogatásban részesülnek, egyelőre nem vehetnek fel kedvezményes hitelt termőföldvásárláshoz, támogatáshalmozás miatt.

A tárca tervei szerint a 2014-2020-as új tervezési időszakban már a Darányi Ignác Terv keretében induló támogatásban részesülő fiatal gazdák is kaphatnak majd kedvezményes hitelt termőföld-vásárlásra, így a kétféle támogatás együttesen emelkedhetne.

Az új, termőföld-vásárlási hitelcélra a teljes mezőgazdasági de minimis keretből (ami 7500 eurót jelent 3 év alatt) akár 20-25 millió forint is felvehető hitelként, amiből a földáraktól függően 25-50 hektár termőföldet lehet megvásárolni. A termőföld vásárlási kölcsönhöz is automatikusan kapcsolódik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása.

A tárca szerint mivel már egy futó hitelprogramot egészítenek ki új hitelcéllal, ezért nem szükséges se  új költségvetési forrás, sem külön brüsszeli engedély a bevezetéséhez - leszámítva a fiatal gazdákkal kapcsolatos részt -, ezért gyorsan bevezethető lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK