Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Havi 40-80 ezer forint lakhatási támogatást nyújtott a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) menekültek számára 2016 szeptemberétől 2018 májusáig - derül ki a BMSZKI által kiadott és Tatár Babett, a BMSZKI munkatársa által "a lakás az evésnél is fontosabb" címmel megírt esettanulmányból. A BMSZKI a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó intézménye, az esettanulmányt tartalmazó kötet pedig a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával készült.

A dolgozatból kiderült, hogy 2016 augusztusában indították el a "Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése" című programot, amelynek célja az önálló lakhatáshoz való hozzájutás megkönnyítése és a már meglévő lakóhely fenntartásának segítése volt. Olyan rászoruló családok vagy egyedülállók jelentkezhettek a programba, akiket a magyar hatóságok menekültként vagy oltalmazottként ismertek el, tartósan Magyarországon kívántak letelepedni, és a kérelem beadásának időpontjában családjukban az egy főre jutó jövedelem havonta nem haladta a meg a mindenkori nettó minimálbér 150 százalékát.

Íme, a mérleg

"A projekt zárásához közeledve 74 felnőtt és családtagjaik (összesen több mint 100 ember) számára ítéltünk meg és nyújtottunk anyagi támogatást. Személyenként 8-12 hónapon keresztül, átlagosan 650 000 forint (40-80 ezer forint/hó) értékben nyújtottunk segítséget a lakhatási kiadások fedezésére. Ha a családtagokat is számoljuk, akik közvetlenül nem kaptak kézhez pénzbeli juttatást, de együtt költözőként támogatott lakhatásban laktak, akkor az egy főre jutó átlagos támogatási összeg 460 ezer forintot tesz ki" - olvasható a tanulmányban.

Tatár Babett írása szerint a támogatott ingatlan a legtöbbször albérlet volt, 3 esetben munkásszállás, illetve egy esetben az ügyfél saját - nagyon rossz állapotú - lakásának a rezsiköltségeihez járult hozzá a BMSZKI. A megítélt támogatás összege a programban 82,5 millió forint volt, ennek több mint 70 százalékát közvetlenül a célcsoportra költötték. A tanulmányból az is kiderült, hogy leginkább afgán menekültek kaptak lakhatási támogatást.

Hazai és uniós forrásból

Még a Magyar Nemzet írta meg, hogy az Európai Bizottság által létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaira - a 2014-2020-as időszakban 9,9 milliárd forint - sikeresen pályázott a BMSZKI. A 2015. június 30-án közzétett pályázatra eredményesen nyújtottak be támogatási kérelmet, és Nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítése című pályázatával 82,5 millió forintot nyert el. Az Európai Unió az alapokból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, amelynek mértékét évente határozza meg. A fennmaradó 25 százalékos forrást pedig a hazai költségvetés állta.

Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott) - válaszolta a Napi.hu kérdésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Az október 9-i adatok alapján pedig 159 fő tartózkodik a két tranzitzónában. A BMH legutóbb áprilisban közölt hivatalos adatokat, most azt is elárulták: 144 esetben az eljárás megszüntetéssel zárult és 519 esetben pedig elutasító döntés született. A nemzetközi védelemben részesülők száma elvileg nyilvános adat: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország.

Képünk forrása: Lakovos Hatzistavrou/AFP