Főleg a budapesti értelmiség adója lett az eva

Az APEH adatai szerint a fővárosban és környékén élő értelmiségiek, ügyvédek, könyvelők, programozók, újságírók, valamint biztonsági őrök és ügynökök mikrovállalkozásai választották az evát, míg a kereskedők és a termelők nem az evában vélik megtalálni a számításukat.
Tóth Katalin, 2003. január 17. péntek, 09:49
Fotó:

Ügyvéd, könyvelő és biztonsági őr

Az összesen 66 ezer evázó adóalany 57 százaléka egyéni, 43 százaléka társas vállalkozó. Az egyéni vállalkozók közül a legnagyobb számban ügyvédek, könyvelők, biztonsági őrök, műszaki tervezők, valamint ügynöki tevékenységet folytatók választották az egyszerűsített vállalkozási adót (eva). Ez szakmánként 1000 és 2000 közötti evaalanyt jelent. A gyakorló ügyvédek 40, a műszaki tervezők 25, az újságírók 33, a nyelvoktatók 10 százaléka lett evaalany.

Közúti teherfuvarozók kevésbé

Még a járóbeteg-ellátást végző szakorvosok 10 százaléka is bejelentkezett az eva hatálya alá, míg a közúti teherfuvarozóknak csupán 7-8 százaléka választotta az új adónemet. Így a várakozásoknak megfelelően jellemzően azok a szellemi foglalkozásúak választották, akik nem tudnak a jövedelmükhöz képest jelentős költségeket elszámolni.

Mézeskalács-készítő és gyertyaöntő is evázik

A magas alapanyag-, illetve készletigényű tevékenységek folytatói - így a textilgyártók, illetve a kereskedők - közül viszont kevesen látták előnyösnek ezt a fajta átalányadózást. A szabályt erősítő kivételként 99 szabó, 1-1 mézeskalács-készítő, gyertyaöntő, kábelgyártó, illetve 3 népi iparművész is akad az evázók között. A társaságok közül az ügynöki tevékenységre, az ingatlan-bérbeadásra, a számviteli és könyvvizsgálói tevékenységre, az üzletviteli tanácsadásra szakosodottak, valamint mintegy 1200 szoftverkészítő cég is bejelentkezett evázónak.

Főként budapestiek
A területi megoszlás szerint a legtöbben a Budapesten és környékén élők, valamint a nagyobb városokban lakók választották az új adófajtát. Az evázó egyéni vállalkozók csaknem száz százaléka éves áfabevallásra kötelezett, tehát 2000-ben négymillió forint alatti adókötelezettsége volt, mindössze 15-en akadtak akik negyedévente vallottak, 4-10 millió forint adókötelezettséggel.
A mikrovállalkozások túlsúlyát mutatja, hogy az evaalany cégek 77,6 százaléka betéti társaság, 16 százaléka pedig kft. Az egyéni vállalkozóknak több mint fele, a társaságok alig negyede volt alanyi áfamentes.

HOZZÁSZÓLÁSOK