A Standard Bank londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja befektetőknek összeállított térségi ajánlásában kiemeli azt a véleményét, hogy a piacoknak "felesleges aggódniuk" az MNB-hitelprogram keretében megjelenő pótlólagos forintlikviditás hatásaitól. Éppen ellenkezőleg: a kis- és középvállalatoknak "rendkívül alacsony", 2,50 százalékos kamattal hozzáférhetővé tett forintlikviditási többlet a sokkal magasabb hozamot kínáló magyar állampapírok keresletét is felhajtja majd a ház londoni elemzői szerint. A Standard Bank stratégái e megfontolás alapján hosszú/túlsúlyozott pozíciót tartanak kedvezőnek a forinteszközökre a hozamgörbe "hasánál", vagyis a 4-6 évi lejáratokra.

Más nagy londoni házak szakelemzői megfogalmaztak bizonyos aggályokat az MNB-hitelprogram potenciális árfolyamhatásaival kapcsolatban. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a magyar pénzügypolitikáról minap összeállított értékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy jóllehet az MNB-hitelprogram javítja a magyar gazdaság növekedési kilátásait, ám ezzel egy időben a reálgazdasági pénzellátás gyors emelkedéséhez is vezet, ami hatásaiban szintén a monetáris politika lazításának felel meg. A Barclays londoni elemzői szerint ez különösen sebezhetővé teheti a forintot egy esetleges eladási hullámtól abban az esetben, ha a külső piaci hangulat kockázatkerülővé válik.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai az európai felzárkózó térség monetáris fejleményeiről nemrégiben összeállított elemzésükben közölték: véleményük szerint gyengíti az MNB monetáris politikájának transzmissziós funkcióját, hogy a magyar gazdaságba újonnan kikerülő hitelek zömét a jegybank 2,50 százalékos továbbkölcsönzési kamattal meghirdetett növekedési hitelprogramja alapján folyósítják. A Morgan Stanley londoni szakértői szerint ugyanakkor azoknak a vállalatoknak, amelyek korábban változó kamatozású forinthitelt vettek fel, így is előnyük származik az MNB-kamatcsökkentésekből.

A Standard Bank londoni elemzői pénteken ismertetett értékelésükben közölték, hogy ők inkább hosszabb távra tekintve kevésbé optimisták, az általuk rossznak ítélt magyarországi beruházási klíma miatt.

A ház szerint ugyanakkor az ország hitelképességébe vetett hazai bizalmat jelzi az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által a magyar piacon értékesített, hároméves futamidejű, az uniós inflációhoz kötött kamatozású euró-államkötvények komoly kereslete.