Fölöttünk is repülhetnek iraki bevetésre

Használhatják a magyar légteret azok a repülőgépek, amelyek az Irakkal szembeni ENSZ-határozatok kikényszerítését hajtják végre - foglalt állást a kormány vasárnapi informális ülésén.
NAPI Online, 2003. március 16. vasárnap, 19:59
Fotó:

Az mti.hu által ismertetett nyilatkozat szerint a kormány tudomásul veszi, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében". Az USA és Nagy-Britannia szombaton kérte a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését Magyarországtól, hogy kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását.

A kabinet nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy az Európai Unió és a NATO tagállamainak jelentős része, valamint a csatlakozó országok döntő többsége támogatja az amerikai, a brit és a spanyol kormánynak az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok végrehajtása érdekében tett lépéseit. - Még a katonai megoldással szembeni aggályaikat hangoztató Franciaország és Németország sem akadályozzák, hogy szövetségeseik érvényt szerezzenek az ENSZ-határozatoknak - áll a dokumentumban. A kormány álláspontja szerint saját hatáskörben dönthet erről egy 1998-as országgyűlési határozat alapján.

A Fidesz NATO- vagy uniós felhatalmazást tart szükségesnek a magyar légtér és utak átengedéséhez egy esetleges iraki akcióval összefüggésben. Áder János, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján közölte, hogy 1998-ban, amikor az Országgyűlés általános felhatalmazást adott a légtér átengedésére az Irak ellen fellépő államoknak, volt ENSZ BT-határozat is ebben az ügyben. Most nincs ilyen - szögezte le. Kérdésre válaszolva Áder János elmondta: azért nem vettek részt a Külügyminisztériumban e témában tartott egyeztetésen, mert nem volt "hadrafogható" emberük.

George W. Bush, az USA elnöke, Tony Blair brit és José Aznar spanyol kormányfő a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken tartott vasárnapi csúcstalálkozóján az előrejelzések szerint utolsó felszólítást intéz Irakhoz, követelve fegyverei teljes leszerelését. A The Sunday Telegraph című brit lap ugyanakkor úgy értesült, hogy szerdán vagy csütörtökön megindul az amerikai támadás. Dick Cheney, amerikai alelnök az NBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott: "az elnöknek néhány napon belül nagyon, nagyon nehéz és fontos döntést kell hoznia".


HOZZÁSZÓLÁSOK