Éjszaka migránsok egy kisebb csoportja Röszkénél a járművek elé ülve és állva akadályozta meg a buszok indulását. Az elsősorban fiatal férfiak így akarták elkerülni, hogy részt kelljen venniük a regisztrációs eljárásban. A rendőröknek - arabul beszélő önkéntesek segítségével - azonban végül sikerült meggyőzniük a tiltakozókat, akik felszálltak a buszokra.

A reggeli órákban és délelőtt a zöldhatár felől a sűrű ködben folyamatosan érkeztek az emberek a röszkei gyűjtőpontra. A határnál, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült drótakadály, a rendőrök mellett hátukon AK-47-es gépkarabélyt viselő katonák is posztoltak.

A migránsokat a déli határnál az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kék mellényt viselő alkalmazottai és önkéntesei fogadták, útbaigazították őket a sínek mentén, mintegy egy kilométerre található gyűjtőponthoz, és válaszoltak az érdeklődőknek a regisztrációs eljárással kapcsolatos kérdéseire. Az érkezők között - az útjuk során szerzett negatív tapasztalatok miatt - sokan tartanak a rendőröktől, az önkéntesek őket is igyekeznek megnyugtatni.

Több mint 180 ezer menekült jött idén

Az idén eddig 181 014 tiltott határátlépés történt, csak pénteken 2 827 személyt állítottak elő ezért a szabálysértésért - közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szombaton reggel 8 óráig további 1 561 személy lépte át Szerbia felől tiltott módon a határt - mondta Lakatos Tibor, majd hozzátette, a rendőrség idén összesen már 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte továbbá, hogy idén péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezekből 2 093-at pénteken nyújtottak be, szombat reggel 6 óráig pedig további 517 kérelem érkezett hozzájuk.

A magyarországi befogadó intézményekben szombat reggel összesen 2 215-en tartózkodtak, pénteken "rend és nyugalom" volt ezeken a helyeken - fűzte hozzá.

Kiss Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták annak a 8 éves szír kisfiúnak a családját, aki még szerdára virradóra vesztette el szüleit és hat testvérét az egyik határ menti gyűjtőhelyen.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt 130 ezer forintos szabálysértéssel sújtották azt a két szír férfit, akik "hergelték" a Röszkéről Budapest felé gyalog útnak indult menekülteket.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese további kérdésekre reagálva többször kiemelte, a rendőrök összességében törvényesen, szakszerűen és rendkívül emberségesen végzik a munkájukat, amin szerinte az sem változtat, hogy néhány kontextusából kiragadott kép, vagy rövid videó mást mutat.

Bulgária felől is egyre többen jönnek


Bulgária irányából is egyre több migráns érkezik Szerbiába. Idén összesen kilencezer, főleg a Közel-Keletről érkező embert regisztráltak a határ szerb oldalán fekvő Bosilegradban, de számuk egyre gyorsabban nő - számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szombaton.

Szíriából, Afganisztánból és Irakból is regisztráltak már migránsokat a szerb-bolgár határ melletti Bosilegradban, ahol az oda érkezők sokszor orvosi segítséget is kérnek. Az egészségügyi dolgozók az RTS-nek azt mondták: a legtöbben izomfájdalom, kimerültség és lábfájdalom miatt keresik fel őket. Goran Vasilev, a helyi klinika igazgatója kiemelte: laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, ha azt szükségesnek tartják, és az eredményeket a szerbiai egészségügyi minisztériumnak továbbítják.

A bolgár határon szolgálatot teljesítő szerb határőrök közlése szerint az idei esztendőben dokumentumok nélkül kilencezren léptek be Bulgáriából Szerbiába, a számuk azonban napról napra növekszik. Nenad Vucic, a határőrség illetékese kiemelte, hogy Szerbia és Bulgária között van ugyan megállapodás az illegális határátlépők visszaküldéséről, ám ha a migránsok menedéket kérnek az országban, akkor nem küldhetik őket vissza, hanem az egyik befogadóközpontba kell őket irányítani.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök attól tart, hogy szeptember 15-től, amikor Magyarország szigorít a határvédelmén, a migránsok akár 5-10 napra is Szerbiában ragadhatnak. Elszállásolásukra újabb ideiglenes befogadóközpontok kiépítését jelentette be.

Kétezren várakoznak a Keleti pályaudvaron

Mintegy kétezer menedékkérő várakozott szombat reggel a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson a Hegyeshalom felé tartó vonatok valamelyikére - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M1 tudósítója szerint egy vonat 7 óra után nem sokkal elindult Hegyeshalom felé; a következő szerelvény pedig 7 óra 50 perkor indult abba az irányba.

A menekülteket korlátozott számban engedik fel a vonatokra, egy-egy vonatra 300-500 migráns tud felszállni, a tervek szerint fél óránként indulnak vonatok a nyugati határ felé.

A pályaudvaron sok a rendőr, a hangulat nyugodt. A rendőröket segélyszervezetek angolul vagy arabul beszélő aktivistái is segítik, többek között a tájékoztatásban.

Az éjszaka folyamán mintegy ezer migráns utazhatott tovább Ausztria felé a pályaudvarról, azonban folyamatosan érkeznek továbbiak a Keletibe - mondta a tudósító.

Új gyűjtőpontot építenek Szentgotthárdon

Négyszáz ember egyidejű befogadására alkalmas gyűjtőpont építése kezdődött meg Szentgotthárdon az ipari park területén szombaton reggel - közölte az MTI-vel a város polgármestere.

Huszár Gábor elmondta: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól pénteken kapott tájékoztatást arról, hogy szombaton reggel megkezdik a gyűjtőpont építését, amely a tervek szerint egy napot vesz igénybe.

A polgármester hozzáfűzte: péntek este telefonon tájékoztatta a szentgotthárdi képviselőtestület tagjait, jelenleg pedig az építkezés helyszínén tartózkodik.

Huszár Gábor hangsúlyozta: a gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület lakott területektől viszonylag távol, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, az ipari park egy őrzött részén terül el, így nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát.

Megjegyezte: az ide érkező menekültek között sokféle ember van, köztük kisgyermekes családok is, akik segítségre szorulnak, ezért itt is szükség lesz a karitatív szervezetek támogató közreműködésére.

Szavai szerint nem valószínű, hogy a gyűjtőpontra érkező migránsok közül sokan feltűnnének majd Szentgotthárd belvárosában, hiszen néhány száz méterre az ipari park másik oldalán már ott van Ausztria.