BUX
38638

Folytatódhatnak a kedvező folyamatok a munkaerőpiacon

Tovább folytatódhatnak a kedvező folyamatok a munkaerőpiacon az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik 7-7,4 százalékra csökkenő átlagos munkanélküliségi rátát várnak az idén.

MTI, 2015. március 27. péntek, 11:07

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta: a következő időszakban tovább folytatódhatnak a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a munkanélküliségi ráta éves átlagban 7,4 százalékra mérséklődhet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a szezonális hatások miatt az idei első hónapokban a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra elérheti a 8 százalékot, innen viszont 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet. Így idén 7,4 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról - tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H elemzője pedig azt fejtette ki, hogy éves szinten javulást, az előző három hónapos időszakhoz képest stagnálást, illetve mérsékelt gyengülést mutatnak a számok, amelyekből az is kiderült, hogy bár többen szeretnének dolgozni, a munkaerőpiac egyelőre nem képes felszívni ezt a keresletet. Az elemző 7 százalék körüli éves átlagos munkanélküliségi rátát vár 2015-ben.