Folytatódik a roham a magyar boltokban - ezt keresik a vevők

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 3. szerda, 09:05
Fotó: Shutterstock

2019. februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 8,4 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), bútor-, műszakicikk- (11 százalék), a használtcikk- (9,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (6,1 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,5 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal bővültek.

2019. februárban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 821 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2019. január-februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2019.04.04 08:24

A naptárhatástól megtisztítás az inflációt is magába foglalja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2019.04.04 04:59

Bugyuta parasztvakítás, régi ócska propaganda trükk. A valós pénz forgalmat elosztják a valós infláció töredékével számolt árakkal aztán tapsikolnak, hogy mennyire nőt a volumen! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2019.04.03 21:10

Szenzációs a hír! A statisztika számai nem a mennyiséget, hanem a forgalmazott értéket jelölik, ami azt jelenti, hogy továbbra is nő a fogyasztói árindex. Nyugdíjasok, heuréka!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html