A testület fideszes többsége elutasította Tétényi Éva független polgármester indítványát, aki azt kérte, felterjesztési jogukkal élve forduljanak az Országgyűléshez az országos költségvetés módosítása érdekében, ugyanis abban - mint mondta - tévesen szerepel, hogy az állam által átvett intézményeket Esztergomnak kell finanszíroznia.

Az államkincstár januárban és februárban összesen csaknem 150 millió forintot inkasszóval leemelt a város folyószámlájáról, a márciusi inkasszót Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott javaslatára a testület határozata akadályozta meg, amellyel kérték az intézkedés felfüggesztését.

Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után elmondta, nem kívánnak asszisztálni a polgármester politikai akciójához, a kérdést saját eszközeikkel, a kormányhivatallal való egyeztetéssel oldják meg. "Önök mindenképpen botrányt akarnak csinálni, ez csak műbotrány!" - jelentette ki.

A képviselő közölte, a Fidesz-frakció szerint is aggályos a várost terhelő "finanszírozási félreértés", de korrigálni fogják az eltérést. "Amíg ez nem történik meg, kénytelenek vagyunk elfogadni a mínuszos költségvetést" - tette hozzá.

A 2012-es költségvetés Esztergom bevételeit 7,5 milliárd forintban, kiadásait 8,5 milliárd forintban határozta meg. A várost terhelő adósságszolgálat csaknem kétmilliárd forint. A pénteki ülésen a Fidesz-frakció és az ellenzék között 30 millió forint elosztásáról többórás vita folyt.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság fideszes tagja emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még 24 milliárd forintos volt a város költségvetése és szerinte a Tétényi Éva polgármester által indított adósságrendezés legnagyobb "érvágása", hogy a kormány "elvitte a város intézményeit".

A testület úgy határozott, hogy ezentúl minden ülésen tekintsék át, és ha kell, módosítsák a költségvetést. Tétényi Éva a napirend zárásaként közölte, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés miatt törvényességi észrevételt kér a kormányhivataltól.