Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre 2036 milliárd forintot költhetnek el az oktatási rendszerben az óvodától a felnőttoktatásig bezárólag, ez 36 milliárd forinttal magasabb az idei előirányzatnál. Mivel az infláció a kormány szerint 2,7 százalék lesz, a 36 milliárd forintos növekedés a reálérték megőrzésére sem lesz elegendő, reálértéken ez 2,6 százalékos csökkenést jelent - olvasható a Zoom.hu cikkében.

A költségvetési törvény tervezete szerint

  • az alapfokú oktatás kiadásai 223 milliárdról 252 milliárdra,
  • a középfokú oktatáséi 223 milliárdról 261 milliárdra,
  • a felsőoktatáséi 603 milliárdról 643 milliárd forintra emelkednek,
  • az egyéb oktatási kiadások viszont 941 milliárdról 879 milliárd forintra csökkennek.

Az "egyéb oktatás" elnevezés megtévesztő lehet a Zoom.hu szerint, mivel ide sorolják be például a Klebelsberg Központ támogatását, de az egyetemi kiadások egy kis része is ebben a csoportban van - vagyis az egyéb kiadások csökkentése az alap-, közép- és felsőfokú oktatást is érinti.

Az egyházi iskolafenntartók jobban járnak

Az egyházi és nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményekre 229,8 milliárd forint jut jövőre az idei 193,9 milliárd forint után, vagyis ezen intézmények állami támogatása 18 százalékkal bővül. Az egyházi, nemzetiségi iskolák így 33 milliárd forintos többlettámogatást kapnak, ebből 1,6 milliárd megy a pedagóguséletpálya-minősítés miatti béremelésekre, 13,6 millió forint a nemzetiségipótlék-emelésre, míg 31,4 milliárdot a kormány egyszerűen támogatási többletként ad ezen iskoláknak - írta a portál.

A kormány 2016 decemberének utolsó napjaiban 118 milliárdot osztott szét a katolikus, ortodox, evangélikus és református egyházak között. A pénz nagyjából fele épületek felújítására ment el, míg a másik fele az egyházi iskolákhoz került.

A mesterséges megtermékenyítést is itt számolják el

Az egyetemek, főiskolák jövőre 567 milliárd forintot kapnak, ami 5,5 százalékos, tehát infláció feletti növekedést jelent. A költségvetési sorok között azonban érdekes tételek bukkannak elő: a kiadások 22,5 milliárdos emelkedéséből 4,5 milliárd megy el a Testnevelési Egyetem új campusára, 2,5 milliárd az ELTE lágymányosi fejlesztésére, valamint itt számolták el azt a 4,9 milliárdot is, amit a kormány a mesterséges megtermékenyítések támogatására szavazott meg - bár a költségvetés indoklásából nem derül ki, hogy ehhez mi közük van a felsőoktatás hallgatóinak és oktatóinak - jegyzi meg cikkében a Zoom.hu. (Csaknem százezer diplomát nem adtak ki - ezt a cikket olvasta?)

A kép forrása: Shutterstock.