Folytatódnak a tárgyalások a bérajánlásról

A jövő héten folytatódnak a szakszervezetek és a munkaadók közötti tárgyalások a 2013-as bérajánlásról; a munkavállalói érdekképviseletek 4-5,2 százalék közötti ajánlást fogadnának el - közölte a Liga Szakszervezetek kedden. A VOSZ ugyanakkor nem ír alá országos bérajánlást.
MTI, 2013. március 5. kedd, 18:24
Fotó: Napi.hu

A Liga szerint közel az egyezség, már csak egy szervezeten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén (VOSZ) múlik a konszenzus. A szakszervezetek azt javasolták a munkaadóknak, hogy egy 4 és 5,2 százalék közötti országos bérajánlást fogadjanak el, amelyet az aktuális foglalkoztatottsági viszonyok, a vállalatok jövedelmezősége, a bérstruktúra, valamint a piaci kilátások alapján súlyozhatnának az egyes munkáltatók - olvasható a közleményben.

A munkavállalói oldal a csökkenő inflációs kilátások miatt alacsonyabb kezdőértéket is elfogadhatónak tart, amennyiben az még biztosítja a reálkeresetek megőrzését.
A Liga beszámolója szerint a munkaadók ugyanakkor továbbra is megosztottak: az MGYOSZ és az ÁFEOSZ-Coop szövetség késznek mutatkozik a reálkereseti pozíció megőrzését biztosító országos bérajánlás elfogadására, ám "a VOSZ továbbra is elzárkózik a konszenzusos javaslat elfogadásától". A Liga hangsúlyozza, hogy a munkavállalói oldal kiemelten fontosnak tartja a közös bérajánlás kérdését, ezért a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a témával kapcsolatban azt mondta kedden az MTI-nek, hogy álláspontjuk szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, a mostani kilátásokkal nem indokolt országos bérajánlás elfogadása. Kifejtette, hogy tavaly is erőn felül "mentek bele" a minimálbér-emelésbe, mostanra pedig a recesszió tartósság válásával "elfogyott a levegő" a vállalkozások körül.

Még egy ágazatra sem tanácsos kiadni általános bérajánlást az abban működő cégek különböző helyzete miatt, nemhogy országos ajánlást elfogadni - vélekedett a főtitkár. Hozzátette, hogy ha egy vállalkozás tud bért fejleszteni, akkor az pozitívum, de nem akarják megkötni minden vállalkozás kezét az ajánlással.
A VOSZ nem ír alá országos bérajánlást, de az egyeztetéseken részt vesznek, mivel tárgyalni mindig kell - jelentette ki Dávid Ferenc.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.05 19:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html