A Semmelweis Egyetem rektora egy biztonságos és kellően hatékony vakcina kifejlesztését tartja valószínűnek a koronavírussal szemben. Új gyógyszer várhatóan egyelőre nem lesz. Merkely Béla ezt azt követően nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy egy már Japánban törzskönyvezett influenza elleni medicinát vizsgálnak a Pécsi Tudományegyetemen.

Egy teljesen új gyógyszer kifejlesztésére a koronavírus-járvány ideje alatt nincs elégséges idő. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a jelenlegi helyzetben két út járható: egyfelől lehetséges egy megfelelő vakcina kifejlesztése, ami kellően biztonságos, egyben hatékony, valamint azon korábbról ismert, hatékony vírusellenes szerek tesztelése valamely elv alapján, amelyek azzal kecsegtethetnek, hogy megkönnyítik a Covid-betegség klinikai lefolyását.

Jellemzően olyan szerekre kell gondolni, mint amiket az influenza ellen alkalmaznak, vagy az AIDS-re fejlesztettek ki. Ugyanis a hasonló vírusszaporodási módszerek miatt ezek hatékonyak lehetnek, tekintve, hogy minden vírus valamilyen receptoron - behatolási kapun - keresztül kapcsolódik az emberi sejtekhez, a receptort használva belép a sejtbe és annak örökítőanyagát úgy "dolgozza át", hogy az vírusfehérjét és vírus-örökítőanyagot termeljen nagy mennyiségben - magyarázta.

Ha ezt a folyamatot képesek gátolni, akkor a vírusfertőzés lefolyása enyhébb, és kevesebb szövődménnyel járhat.

A rektor tudomása szerint 5 különféle gyógyszer jöhet szóba, amelyek esetében folynak a nemzetközi vizsgálatok. Amennyiben ezek valamelyike eredményt hoz, tehát gyorsítja a vírusfertőzés lefolyását, csökkenti a szövődmények és a halálozás gyakoriságát, akkor az egy hatékony terápia lesz.