Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak tavalyi alakulásáról szóló statisztikát, továbbá megjelenik a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLKBT) januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI).

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 2,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az exportértékesítés árai 1,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,8 százalékkal nőttek az előző év novemberéhez képest. Az ipari termelői árak így összességében 2,1 százalékkal haladták meg a 2018 novemberieket.

A BMI szezonálisan kiigazított tavaly decemberi értéke 53,9 volt, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, ami folytatódott 2019-ben is. A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi adat, értéke felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).

Szerdán a kiskereskedelem tavaly decemberi és egész éves forgalmának adata jelenik meg. A tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét az előző havi 6,2 százalékot követően. 2019. január-novemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 6,0 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál.

Csütörtökön az ipari termelés tavaly decemberi és éves adatát közlik. Tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés. A múlt év első tizenegy hónapjában 6,0 százalékkal volt nagyobb az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Pénteken a szálláshelyek tavaly decemberi és éves statisztikája mellett a külkereskedelem decemberi árumérlegét közli a KSH.

Tavaly novemberben az export euróban számított értéke 0,1 százalékkal, az importé 0,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 59 millió euróval 500 millió euróra nőtt. A múlt év első tizenegy hónapjában az export euróban 4,4, forintban 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 4,9, illetve forintban 6,9 százalékkal nőtt. A tizenegy havi exporttöbblet 272 millió euróval lett kevesebb az előző évinél, 4,866 milliárd eurót tett ki - írja az MTI.