Orbán Viktor szerint azzal, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége, stratégiai súlya rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára.

Nehezen képzelhető el a kontinens energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár -szállítóként - mondta, kiemelve, hogy így Magyarországnak is rendkívül fontos ország Grúzia az energiabiztonság szempontjából.

Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne, ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Grúziának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként - ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül - az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

Áprilisban magyar kereskedőház nyílik a grúz fővárosban, Tbilisziben. Az Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök szerint a Magyarország és Grúzia közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket ki kell használni.

A tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is.