Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutolsó keresethez képest átlagosan 67 százalék az első nyugdíj összege Magyarországon. Meglepő módon, az Európai Unióban ezzel az élmezőnyhöz tartozik: az államszövetségben általában az utolsó fizetés 58 százalékát kapják meg a frissen visszavonult dolgozók - derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

E mutatóban a magyar a negyedik legjobb adatnak számít. Messze felülmúlja például a szomszédos Horvátországot és a megerősödött Írországot: ott még az utolsó bér 40 százalékát sem éri el a kifizetett juttatás. Az éllovas egyértelműen Luxemburg, ahol megközelítőleg 90 százalékos az átlagos arány, a második helyezett Olaszországban és a harmadik Franciaországban ez már csak 70 százalék körüli összeg. Magyarország a negyedik eszerint a számítás szerint.

A Bankmonitor elemzése szerint azért érdekes a jól szereplő magyar nyugdíjrendszer, mert a jelenlegi aktív dolgozók befizetése nem egyéni számlára kerülnek, hanem a mostani nyugdíjasok havi juttatását finanszírozzák belőle. Ez a módszer viszont elég érzékeny az aktív dolgozók és a nyugdíjasok arányára. Ennek alapján arra következtetnek, hogy ebben a mutatóban romlás vár a magyar gazdaságra: folyamatosan nő az eltartottak aránya. De kockázati tényező az is, hogy a nyugdíjat a bejelentett fizetések alapján kapják a dolgozók. Vagyis az aktív korúak tényleges jövedelméhez képest nagyobb lehet az eltérés, mint amit a statisztika sugall.

Kissé megtévesztő, hogy ez csak egy átlagos érték. Ma Magyarországon: 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint 200 ezer forint. Ha meg is elégszik valaki 150 ezer forinttal, akkor sem biztos, hogy örül annak a ténynek, hogy a jelenlegi nyugdíjasok mindössze 22 százaléka rendelkezik ennél nagyobb nyugdíjjal. Az ellátást kapók 78 százalékának 150 ezer forint alatti a nyugdíja. 100-ból 3 nyugdíjasnak pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátása. Ez azt jelenti, hogy kevesebben kapnak rendes nyugdíjat.

A grafikon forrása: Bankmonitor.hu.

Ráadásul a kormány kommunikációjában is egyre hangsúlyosabb az önellátás fontossága: a jegybank állítása szerint a 2030-as évek közepéig lehet fedezete az állami nyugdíjaknak a jelenlegi konstrukcióban. Nem véletlen, hogy a biztosítási piacról készült körképükben 1 millió új öngondoskodó piacra való bevonzását fejtegetik.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.