Fontos adózási határidő közeleg

Közeleg május 31-e, amely nemcsak az éves társasági adóbevallás teljesítésének, hanem számos egyéb nyilatkozat beadásának, és a vállalatok adózása szempontjából fontos döntések meghozatalának is a végső határideje egyben - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
MTI-Eco, 2011. május 25. szerda, 17:48
Fotó:

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt felek között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) kapcsolatos adójogi előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. Ezt azért kell kiemelni, mert sok vállalkozás hajlamos megfeledkezni arról, hogy a május 31-i határidő nemcsak a társasági adóbevallás, hanem egyben a kötelező transzferár-dokumentáció elkészítésének legkésőbbi határideje is a normál üzleti éves adózók esetében - ismerteti a közleményben Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.

A transzferár-dokumentáció elkészítésének határideje főszabályként a társasági adóbevallás benyújtásának napja, de legkésőbb május 31, ennek elmulasztása súlyos következményeket vonhat maga után. Az elkészített dokumentáció minőségére is célszerű odafigyelni, ugyanis az adóhatóság a formai kritériumok mellett gyakran már tartalmi szempontokat is vizsgál az ellenőrzések során.

A Deloitte szakértője kiemelte: nem a transzferár-dokumentáció elkészítése az egyetlen fontos feladat, május 31-e egyben számos kérdésben döntési és nyilatkozattételi határidő is a cégek számára, amelynek elmulasztása súlyos konzekvenciákkal járhat. Enyhébb esetben a vállalkozás eleshet egy olyan kedvezménytől, amelyre igényét nem jelentette be időben, vagy ezt az igényét nem támasztotta alá a megfelelő igazolásokkal, súlyosabb esetben viszont az elmulasztott határidők közvetlen szankciókat (büntetést) is vonnak maguk után. Fontos, hogy a cégek időben és megfontoltan döntsenek ezekben a kérdésekben, hiszen döntésük megváltoztatására a határidőn túl már nem lesz lehetőségük, önellenőrzéssel utólag nem helyesbíthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK