Fontos bejelentés: csökkenhet a közalkalmazottak száma

Ősztől kezdődhet az állami cégek létszámának áttekintése a bürokráciacsökkentés jegyében - derült ki Csepreghy Nándor mai beszédéből.
MTI-Eco, 2016. április 20. szerda, 15:04

Ősztől várhatóan változik a közalkalmazottak/köztisztviselők létszáma, ha ugyanis a háttérintézmények átalakítását befejezte a kormány, nekikezd az állami cégek áttekintésének - ez a bürokráciacsökkentés következő lépcsőfoka lesz - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán Győrben, a Kavosz Zrt. által a kis- és közepes vállalkozásoknak szervezett gazdasági fórumon.

A jelenlegi politikai ciklusnak a legfontosabb feladata a bürokrácia leépítése, s ennek érdekében több állami háttérintézmény a minisztériumokba olvad be vagy megszűnik.

A folyamat ősztől folytatódhat, amikor az "állami cégek újragondolása" következtében csökken a foglalkoztatottak száma.

A legfontosabb azonban az, hogy akik az állami szférából kikerülnek, megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon - véli Csepreghy -, "nem helyes ugyanis az az elképzelés, hogy míg az egyik oldalon ezeknek az embereknek megszűnnek a munkahelyeik, a másik oldalon felbukkannak a szociális ellátórendszerben".

Az államtitkár elmondta, ma a 4,2 millió munkavállaló közül 1,1 millió olyan van, aki közvetlenül vagy valamilyen áttételen keresztül az államtól kapja a fizetését, s ha ebből levonják a rendvédelmi szerveknél, az egészségügyben és az oktatási szférában dolgozók számát, akkor is egy több százezres szám marad, ami magát az állami bürokráciát jelenti.

A XXI. században egy ország versenyképességét, így Magyarország versenyképességét is meghatározza az állam versenyképessége. Utóbbi pedig attól függ, hogy mennyire szolgáltató az állam a cégek irányába - mondta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a szabályozási környezetet is tekintve ma Magyarországon a legrosszabb a helyzet a régióban. Példaként említette, hogy egy vállalkozás az adókötelezettsége teljesítésére a régió országaihoz képest háromszor-négyszer több órát fordít.

Tavaly 108 olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amelyek a vállalkozók működésének könnyítését szolgálták. Ezt a folyamatot támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az javaslata is, hogy ha valamelyik minisztérium jogszabályt hoz, akkor legalább két, a területet érintő jogszabályt ki kell vezetnie azért, hogy jelentősen csökkenjenek az ágazatra vonatkozó jogszabályok. Tavasszal további nyolcvan jogszabály módosítását tervezik.

Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója elmondta, hogy a bürokrácia csökkentése a vállalkozói szektornak és az államnak közös érdeke. A Kavosz által készített reprezentatív felmérés szerint ma a kis- és közepes vállalkozások 44 százaléka értékeli stabilnak a működését, 22 százalékuk kisebb fejlődésre számít, 24 százalékuk pedig a túlélésért küzd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.04.21 15:55

@henker: érted azt a szót, hogy közfoglalkoztatott?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.21 15:37

És mit csinálnak velük, átképzik agysebésznek, atomfizikusnak?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2016.04.21 15:31

Nagy eszü Csepregi, ezek ma is a szoc ellátó rendszeren lennének hanem haudták volna rá erre a 300 ezer gallygyüjtő meg árokban álldogáló emberre, hogy dolgozik.

A kérdés az, hogy miért akar szabadulni a fideszmaffia ezeknek az emberenek a költségeitől, amelyekkel eddig még villogott is? Legvalószínübb, hogy a fideszben már tudják, hogy jövőre az ország még gyorsabban megy tovább lefele a lejtőn, a bevétek elapadnak, így valahol meg kell szorítani. Aztán most a közmunkásokon a sor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html